700 KOMUNALACA NA BRAČU: Kako brendirati vodu kroz ugostiteljstvo i turizam?

Komunalni stručnjaci, operativci, projektanti, političari i donositelji odluka okupili su se u hotelu Elaphusa u Bolu na Braču. Povod tome je tradicionalna HGVIK-ova konferencija koja je ove godine okupila više od 700 sudionika, a glavna tema su aktualni problemi u vodoopskrbi i odvodnji.

Cilj konferencije je javnosti ponuditi mnogobrojne sektorske novosti te sudionicima pružiti priliku za dinamične rasprave, uz kritički presjek sektorskih događanja u protekloj godini. Što je novo u vodnim zakonima? Kako će se to odraziti na funkcioniranje sektora? Mogu li se skratiti procedure projektiranja i ubrzati provođenje građevinskih radova? Koje projekte podržava EU i kako do europskog novca? – samo su neke od tema koje će sudionici raspraviti do nedjelje, kada konferencija završava. Predsjednik HGVIK-a Ivan Jukić na samom se početku osvrnuo na vrlo izazovnu proceduru usvajanja zakonske regulative koja je sada iza nas, te svim sudionicima poželio ugodan boravak na konferenciji.Vlada se odlučila za reformski pristup vodno-komunalnom sektoru i za smanjenje broja isporučitelja, što su svi sudionici skupa pozdravili, ali stručnjaci upozoravaju potrebu sveobuhvatnog pristupa, jer reformski proces treba unaprijediti sektorske prilike.

ŠILJEG OTVORIO SKUP: „Budite proaktivni i iskoristite prisutstvo predstavnika MZOE!“

Ovogodišnju konferenciju otvorio je državni tajnik Mario Šiljeg istaknuvši kako je iza nas vrlo plodan period po pitanju novih vodnih zakona. – Čast mi je, zadovoljstvo i privilegija biti ovdje s vama na Braču. Svaki HGVIK-ov skup je prilika da sumiramo napravljeno i vidimo što tek treba napraviti. Upravo ovdje uvijek dobijem kvalitetne ideje za daljnji rad – tim je riječima Šiljeg pozdravio prisutne. Osvrnuo se i na proces okrupnjavanja vodno-komunalnog sektora, zaključivši kako je ono što je napravljeno do sada respektabilno. – Ipak, pozivam vas da budete proaktivni, ovaj proces okrupnjavanja  još nije gotov. Trenutno smo na polovici puta – zaključio je državni tajnik i sudionicima zaželio plodonosan rad u narednim danima konferencije.

„NIJE SVE TAKO CRNO“: Hrvatskoj je na raspolaganju više od milijardu eura

Pozdravne govore imali su i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda te Slavenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja. Đuroković je na početku istaknuo da su vodni gubici, kao najveći problem ovog sektora, u prošloj godini iznosili 185 mil. KN. Zaključeno je da se stvari po tom pitanju pomiču na bolje, no i dalje treba intenzivno raditi na rješavanju tog ključnog problema. – Nije sve tako crno. Ovo je prilika da svi izraze svoje probleme, a ja vjerujem da će se neke stvari promijeniti na bolje. Prostora za napredak zasigurno ima, a uvjeren sam da s radom neće izostati ni kvalitetan rezultata – rekao je Đuroković. Državna tajnica Slavenka Đurić u svom se govoru osvrnula na iskorištavanje europskih sredstava u vodno-komunalnom sektoru. – Iskoristimo na najbolji mogući način raspoloživa sredstva iz EU. Više od milijardu eura nam je na raspolaganju, a mi to moramo iskoristiti, odnosno uzeti ono što  nam se nudi – zaključila je Đurić.

VODA JE NAJVRIJEDNIJI NACIONALNI RESURS

Promocija vodnog sektora nema altarnative, jer u resoranima i kafićima je isčezla voda iz slavine, unatoč tome što je ona zdrastveno ispravna. Na konferenciji o vodama, inicijalno je poslužena voda u bocama, što je ubzo promijenjeno i većina protagonista smatra kako treba osigurati promociju pitke vode tijekom skorog hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem. U Zagreb će tijekom prve polovice 2020. stići tisuće EU službenika, i bilo bi lijepo kada bi prilikom njihovog povratka u matične zemlje i u Bruxelles ponijeli dojam o Hrvatskoj, kao najbogatijoj EU članici po vodnim resursima, jer posjedujemo per kapita zalihe od 27.000 m3.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.