PAMETNI GRADOVI: Veća uporaba Interneta u komunalnim poslovima štedi milijune

Ulaganjem u javne prostore pametni gradovi će postati mjesta gdje će njihovi stanovnici provoditi sve više vremena i biti sve zadovoljniji. Barcelona je usvojila niz rješenja koja uključuju korištenje pametnih tehnologija i uvođenje mreže optičkih vlakana diljem grada, pružajući besplatan Wi-Fi velike brzine koji podržava INTERNET STVARI (Internet of Things – IoT).

Integriranjem pametnog upravljanja vodom, rasvjetom i parkiranjem, Barcelona je uštedjela 75 mil. EUR gradskih sredstava i indirektno stvorila 47.000 novih radnih mjesta u sektoru pametne tehnologije. Postoji i bezbroj drugih sličnih slučajeva: Nizozemska je testirala korištenje infrastrukture također temeljene na INTERNETU STVARI u Amsterdamu, gdje se protok prometa, korištenje energije i javna sigurnost prate i prilagođavaju na temelju podataka u stvarnom vremenu.

U međuvremenu, u Sjedinjenim Američkim Državama, veliki gradovi poput Bostona i Baltimora razmjestili su pametne kante za otpad koje pokazuju popunjenost i određuju najučinkovitiju rutu za sakupljanje komunalnih vozila i radnika.

Komentiranje nije dozvoljeno.