ŽIDOVSKO GROBLJE KAO ATRAKCIJA: Biser na brdu Cabalan

Conegliano  je od Venecije udaljen svega sat vremena vožnje automobilom, a „skriva“ staro židovsko groblje. Nekoć je ovaj grad bio jedna od najvažnijih židovskih zajednica u regiji Veneto, a danas je ostalo vrlo malo tragova koji to svjedoče.

Jedan od tih tragova je upravo groblje koje je otvoreno davne 1545. godine na brdu Cabalan, jednom od najatraktivnijih i najljepših područja cijelog grada. Židovska zajednica groblje je koristila do kraja 19. stoljeća, a nakon toga je napušteno jer je Židovima bilo dopušteno pokapati svoje mrtve na groblju San Giuseppe.

Groblje je obnovljeno tek nedavno, i to na zahtjev židovske zajednice u Veneciji. Tako je danas na groblju 130 nadgrobnih ploča orijentiranih prema Jeruzalemu. Izvorno groblje ih je sadržavalo puno više, no mnogi su propali ili izgubljeni zbog nemara. Najstariji epigrafi, uglavnom na hebrejskom, prikazuju odlomke iz Bibliji, a noviji su pretežno na talijanskom jeziku. Svaka ploča je malo remek-djelo, a razlikuju se po drugačijim simbolima: pijetao s mjesecom, zvijezdama i pšenicom pripada obitelji Luzzato, kula s dva lava pripada obitelji Grassini i slično.

Ovo značajno povijesno groblje danas je jedna od zanimljivijih lokacija na širem području Venecije.

Komentiranje nije dozvoljeno.