ARHITEKTONSKI DRAGULJ U PITORESKNOM MJESTU: Grobnica obitelji Brion

Skrivene atrakcije izvan najpoznatijih talijanskih gradova oduvijek su privlačile znatiželjne turiste. Tako se gradić San Vito d’ Altivole ponosi obiteljskim grobljem jednog od najkontroverznijih arhitekata 20. stoljeća – Carla Scarpe, a nosi naziv „Tomba Brion“.

Scarpi je zabranjeno bavljenje strukom jer je odbio sudjelovati na strukovnom ispitu kojeg je nakon Drugog svjetskog rata nametnula talijanska vlada, ali surađivao je s umjetnicima, akademcima i drugim utjecajnim ljudima, a njegova se djela definitivno ističu u masi. Jedno od njih je i groblje Brion koje spaja nekonvencionalne i grube materijale, beton i finu obradu.

Cijeli projekt je započeo idejom izgradnje male grobnice, ali zbog okolnosti, obitelj Brion je trebala kupiti nešto veću parcelu od planirane pa je to postala prilika da se mala grobnica pretvori u nešto sasvim drugo: pravi vrt ne samo za obitelj Brion, već i za cijeli grad. Proteže se na više od 2.000 m2 i podijeljeno je na tematske cjeline, od kojih je svaka obilježena nekim arhitektonskim elementom.

Groblje ima dva ulaza, jedan je usmjeren direktno na ulicu, a drugi smješten unutar groblja. Oni vode do mjesta stvarnih sahrana, grobnica supružnika Brion. Najjači emotivni utjecaj daju dva groba koja su nagnuta jedno prema drugome, odražavajući duboku emocionalnu vezu koja je obilježila zemaljsko postojanje Onorine i Giuseppea Briona. Njihovi grobovi napravljeni su tako da izgledaju „savijeno pod silom njihovih osjećaja“.

Turistima je posebno atraktivan paviljon za meditaciju, a kombinacija vode i građevina od različitih metala, betona, mramora i stakla posjetitelje vodi ka „mirnom razmišljanju o životu i smrti“.

Komentiranje nije dozvoljeno.