ZEMLJA NA GODIŠNJEM ODMORU: U kanalima Venecije snimljene ribe i labudovi

Koronavirus trenutno je jedna od najkorištenijih riječi, u različitim kontekstima i značenjima. Ni na koji način ne umanjujući borbu za život i za zdravlje, imamo priliku i malo zastati, pogledati oko sebe i vidjeti što se događa s našim „staništem“ u vremenu kada aktivnosti na globalnoj razini polako staju, a ljudi se okreću jedni drugima i samima sebi.

Zemlja se, čini se, rađa za novi život. Satelitske snimke pokazuju smanjenje zagađenja zraka, kako nad Kinom tako i nad Europom i niže razine dušičnog (NO2) i ugljikovog (CO2) dioksida.

Društvene mreže preplavile su fotografije venecijanskih kanala, gdje na površini, umjesto vaporetta plove labudovi, a u vodi se vidi mnoštvo riba. U rimskim fontanama snimljene su patke, a u blizini luke u Cagliariju delfini.

Međutim, prema priopćenju vlasti u Veneciji, voda samo izgleda bistrije jer, zbog manje prometa, sediment ostaje na dnu kanala što uzrokuje veću prozirnost.U posljednje vrijeme ovaj se grad sa UNESCO-va popisa svjetske baštine suočava s brojnim problemima, a koronavirus je tek posljednji u nizu.

U studenom ga je pogodila poplava, a uslijed neodrživog prekomjernog turizma i pada kvalitete života u gradu, stanovništvo iz gradske jezgre polako iščezava.

Komentiranje nije dozvoljeno.