GRADOVI POMAŽU PODUZETNICIMA: Bjelovar prvi ukinuo komunalnu naknadu!

S obzirom na situaciju, odnosno opasnost od širenja zaraze koronavirusom, Grad Bjelovar je donio niz mjera kako bi pomogao gospodarstvu koje će posebno osjetiti novonastalu krizu. Gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare istaknuo je kako je, u dogovoru s koalicijskim partnerima, donesena odluka o potpunom ukidanju prireza, nakon dvadeset godina, a koji je trenutačno 6%.

Ta odluka najranije se može početi primjenjivati od 1. svibnja kada je potvrdi Gradsko vijeće krajem mjeseca te prođe određenu potrebnu proceduru. Uz to, donesena je i odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za sve tvrtke i obrtnike na mjesec dana ili prema potrebi i dulje, a bez kamata

. – Svjesni smo da su ovo teška vremena za naše gospodarstvo koje će u ovoj situaciji doista patiti, a mi kao odgovorna gradska vlast želimo barem ublažiti te posljedice koliko je u našoj moći. Krenut ćemo od sebe i stegnuti remen. Rezat ćemo gdje god možemo, na svemu što nam u ovom trenutku nije nužno kako bismo otvorili financijski prostor za dodatna investicijska ulaganja u kapitalne EU i projekte financirane gradskim novcem – istaknuo je gradonačelnik.

Primjer su slijedile i druge JLS pa je tako Grad Zagreb usvojio mjeru da se poduzetnici koji djeluju u unajmljenim gradskim prostorima oslobode plaćanja zakupnine. Uz to, poduzetnicima se za 30 % umanjuje komunalna naknada za prostor i građevinsko zemljište, uz amandman da oni kojima je zabranjen rad ne plaćaju komunalnu naknadu. Također, onima koji zakupninu nisu platili u roku dospijeća za ožujak, produžen je rok plaćanja do 30. lipnja, bez plaćanja zateznih kamata.

O svemu se oglasila i Udruga gradova koja je izdala preporuku da se beskamatno odgodi naplata komunalne naknade za ožujak 2020. godine, te razmotri mogućnost djelomičnog ili potpunog oslobađanja poslovnih prostora plaćanja komunalne naknade u travnju i narednim mjesecima prema razvoju gospodarske situacije.

Komentiranje nije dozvoljeno.