ŽELITE BITI PAMETNA RURALNA ZAJEDNICA? Prijavite se na natječaj EU projekta!

Riječ je o projektu u trajanju od dvije i pol godine kojeg je podržala Europska komisija s ciljem promicanja i primjene pristupa “pametnih sela”, zajednica u ruralnim područjima koja koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, a koja su temeljena na lokalnim resursima i prednostima.

Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i/ili okolišnih uvjeta, posebno mobilizacijom rješenja koja nude digitalne tehnologije. Pet ruralnih zajednica je već odabrano u Irskoj, Finskoj, Francuskoj, Češkoj i Grčkoj, a dodatnih dvanaest sela bit će odabrano putem natječaja.

Na natječaj se mogu prijaviti zainteresirane lokalne zajednice – naselja, sela ili mali gradovi ili mješovita naselja u gradskim okolicama, jedno ili više naselja zajedno, bez ograničenja administrativno-teritorijalnog ustroja ili JLS – jedna ili više njih zajedno.

Preporučljiv raspon broja stanovnika po uzoru na do sada odabrane zajednice je od 600 do 9.500 stanovnika, iako može biti i veći. Važno je da se ruralna zajednica osjeća zajedničkom cjelinom i da je pretežito ruralnog karaktera. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je do 5.5.2020. ispuniti obrazac na linku: https://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application

Komentiranje nije dozvoljeno.