ZASTUPNIK ŠKRLEC: U EU nema prostora za jednokratnu plastiku

Europska komisija početkom je godine objavila prvu europsku strategiju za plastiku koja je dio postupka prelaska Europske unije na kružno gospodarstvo. Prema statistikama, u Europi svake godine nastane 25 mil. tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30% prikuplja radi recikliranja. Zdravstveni učinak mikroplastike koja se nalazi u vodi i hrani još nije poznat.

„Jednokratna plastika stvara široku lepezu ekoloških problema“, kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozdravivši sve nove prijedloge koji će smanjiti njezinu upotrebu. Strategija ima za cilj stvaranje zajedničkih pravila za biorazgradivu i kompostabilnu plastiku, zabranu oxo-plastike (koja bi trebala biti biorazgradiva, ali kritičari kažu da se razbija u sitne komadiće i ostaje u okolišu), kao i ograničavanje uporabe mikroplastike u proizvodima poput kozmetike.

Strategija za plastiku EU-a također uključuje planove za podnošenje zakonskih prijedloga do svibnja 2018. godine kako bi se ograničila uporaba određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. U skladu s novim planovima, očekuje se da će do 2030. godine sva plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, smanjit će se potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu dok će se upotreba mikroplastike ograničiti. Drago nam je što će se konačno uzeti u obzir i oslobađanje mikročestica iz guma, tekstila i boje, zaključuje zastupnik Škrlec.

Komentiranje nije dozvoljeno.