EU PROJKETI U POGRANIČNIM PODRUČJIMA RH I BIH: Kako do rješenja za vodoopskrbu i odvodnju?

Potrebno je poboljšanje prekogranične suradnje u projektima vodoopskrbe i odvodnje i traženje mogućnosti zajedničkog, po mogućnosti europskog financiranja, ističu direktor JKP Komunalno iz Gruda Vjekoslav Filipović i predsjednik općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ. Slična stajališta već su u više navrata iznijeli predstavnici Općine Posušje Branko Bago i direktor lokalnog komunalnog poduzeća Frano Lebo.

Već više godina naša Općina traži rješenje prekograničnog  pitanja odvodnje, jer to nije problem samo nas i naših susjednih općina nego i važno međudržavno pitanje, pa i pitanje vanjskih granica EU, ponavljaju još jednom čelnici Posušja.

Napredak u rješavanju zajedničkih pitanja u vodno-komunalnom gospodarstvu učinjen je potpisom ugovora o presječenim sustavima krajem prošle godine, čime se omogućuje sufinanciranje izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji već jesu ili će biti zajednički građeni, te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti. Vodi iz rubnih planina jadranskog područja u Hercegovini treba 24 dana kako bi stigla do Jadrana, a usput je pitka voda često izložena zagađenju uslijed djelovanja industrijskih ili rezidencijalnih zagađivača na toj podzemnoj trasi.

Komentiranje nije dozvoljeno.