ZASTARJELE BRANE IMAJU NEGATIVAN UTJECAJ NA VODE: U 2021. uklonjen rekordan broj brana iz europskih rijeka

Sve veći broj vlada, nevladinih organizacija, tvrtki i zajednica kreće u akciju uklanjanja brana na rijekama s ciljem poticanja biološke raznolikosti i povećanja otpornosti na klimatske promjene. Tako je u 2021. diljem Europe uklonjeno najmanje 239 brana u 17 zemalja, što je rekordan broj. Procjenjuje se da na europskim rijekama postoji više od milijun brana, a mnoge su izgrađene prije više od sto godina. Najmanje njih 150.000 je zastarjelo i nema nikakvu ekonomsku svrhu.

„Imamo stotine tisuća napuštenih barijera, što je sigurnosni problem. Brane utječu na kvalitetu vode i razine podzemnih voda, uzrokuju eroziju kanala i obale i nestanak plaža, stvaraju emisije stakleničkih plinova i dovode do smanjenja, pa čak i izumiranja populacija migratornih riba“, kazao je Pao Fernández Garrido, voditelj projekta za Svjetsku zakladu za migraciju riba, koji je pomogao izraditi godišnje izvješće Dam Removal Europe.

Izvješće je pokazalo kako je u 2021. najviše brana uklonila Španjolska – njih 108, dok su tri zemlje – Portugal, Crna Gora i Slovačka – zabilježile svoje prvo uklanjanje brana. Uništenje brana dio je trenda uklanjanja zastarjelih barijera koje su zatrpale europske plovne putove. U listopadu je uz potporu dobrotvornog fonda Arcadia pokrenut Program Open Rivers, projekt vrijedan 42,5 milijuna eura za pružanje bespovratnih sredstava za potporu uklanjanju malih brana i obnavljanju riječnog toka diljem Europe.

Također, u travnju je Europska komisija objavila vodič za države članice za identificiranje prepreka koje bi se mogle ukloniti kako bi se pomoglo u postizanju cilja vraćanja slobodnog toka 25.000 km rijeka do 2030. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.