AGLOMERACIJA DUBROVNIK: Nakon pročistača pitkih voda, Dubrovčani dobivaju i pročistač otpadnih voda

Projekt Aglomeracije Dubrovnik ide zadovoljavajućim tijekom, zaključeno je na konferenciji za medije o napretku ovog 880 milijuna kuna vrijednog projekta. Iz Vodovoda Dubrovnik, ujedno i nositelja projekta, naglasili su kako je nedavno raspisan tender za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta – pročistača otpadnih voda, odnosno UPOV-a Lapad i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku.

„Kad projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik bude gotov, bit će primjer jednog od najuspješnijih komunalnih projekata koji je sufinanciran iz fondova Europske unije. Veselimo se skupa s njima svakom novom pomaku, ali i krajnjem cilju – suvremenom sustavu vodoopskrbe i odvodnje kakav Dubrovnik i zaslužuje”,  izjavio je dubrovačko-neretvanski župan, Nikola Dobroslavić.

U sklopu projekta je ukupno 13 tendera za radove. Dovršeni su tenderi 1 i 13 koji obuhvaćaju projektiranje, izgradnju i probni rad UPPV-a, odnosno pročistača Ombla, te nadzor nad izgradnjom pročistača pitke vode. Tender 4 je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac. “Projekt Aglomeracije Dubrovnik je posao iznimno velikog obuhvata i kako je više puta naglašeno, najveći je komunalni zahvat u povijesti grada koji je biser svjetske baštine. Grad Dubrovnik i njegovi građani su zaslužili tehnološki napredan sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će život u Dubrovniku učiniti još ljepšim, a nas još ponosnijim na razvoj grada”,  izjavio je Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

Foto: Vodovod Dubrovnik

Projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” vrijedan je 881,2 milijuna kuna. 457,6 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 190,1 milijun kuna osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 63,3 milijuna kuna. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača.

Komentiranje nije dozvoljeno.