DOMAĆA APLIKACIJA JE KANDIDAT ZA PRESTIŽNU NAGRADU: Omogućava praćenje kvalitete vode u realnom vremenu!

Web GIS aplikacija „Ekološka karta Grada Zagreba“ jedan je od kandidata za prestižnu Water Europe Innovation nagradu, a dobitnici će biti objavljeni danas na godišnjoj konferenciji Water Innovation Europe, koja se održava u Bruxellesu.

Aplikacija je djelo stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a prijavljena je u kategoriji „Digitalna voda“. Ovo Smart City rješenje primjenjuje IoT i cloud tehnologije za prikupljanje i kartografski prikaz ekoloških čimbenika u stvarnom vremenu. Omogućava bolje praćenje kvalitete vode i višu razinu u procesu procjene rizika za sigurnost vode.

Također, koristan je alat za komuniciranje rizika i promiče svijest o konceptu sigurnosti vode, prepoznatim zdravstvenim rizicima i mogućim preventivnim mjerama. „Aplikacija osigurava racionalizaciju ljudskih i vremenskih resursa za dionike u procesu održavanja kvalitete vode. Danas održivo upravljanje kvalitetom vode zahtijeva neovisnost od procjenitelja rizika kvalitete vode (laboratorija koji daje analizu). Fleksibilna softverska usluga u oblaku, s naprednim funkcionalnostima i mjerenjem prostorno-vremenskih podataka, osiguravaju vidljivost pokazatelja kvalitete vode u stvarnom vremenu“, poručili su iz Štampara i nadodali kako se nadaju uspješnoj „europskoj“ prezentaciji ovog alata, kao inovativnog rješenja Grada Zagreba u upravljanju okolišem.

Komentiranje nije dozvoljeno.