VODA U SREDIŠTU ZANIMANJA ŠVICARSKIH LOBISTA: U Davosu će se raspravljati o vodi

Znanstvena otkrića i tehnološki napredak pomogli su rješavanju najsloženijih i najstrašnijih izazova na svijetu te su omogućili inovacije koje evidentno poboljšale kvalitetu naših života, ističe u svom izvještaju utjecajna NGO organizacija World Economic Forum (WEF).

Danas postoji prilika za otvaranje novog poglavlja u segmentu primjene inovacija za sektor voda, budući da se svijet još uvijek teško nosi se iznenadnim nestankom uvjerenja kako je planeta bogata vodom i kako cjelokupno stanovništvo ima slobodan pristup jeftinoj vodi. Svijet se upravo suočava s novim spoznajama kako nam zapravo kronično nedostaje pitke vode, koja je uglavnom slabe kvalitete a česti su hidrološki incidenti, koji proizlaze iz klimatskih promjena. Mnogi megapolisi imaju krizne situacije s vodom (Cape Town, Bangalore, ili São Paulo itd.).

Krajem siječnja 2019. u Davosu će se održati godišnja konferencija WEF-a, na kojoj će se raspravljati o potrebi za novim javnim politikama vodoopskrbe i poslovnim strategijama baziranim na novim istraživanja koja trebaju dovesti do poboljšanja prognoza o pojavama suša i poplava, do praćenja količina i kvalitete vode u vodoopskrbnim vodama u stvarnom vremenu, te o platformama za trgovanje vodom. Digitalne tehnologije, povezani uređaji, prediktivna analitika i umjetna inteligencija postaju moćni alati u postizanju održivog, elastičnog i pravičnog pristupa vodi, stoji u rujanskom izvještaju WEF-a.

Komentiranje nije dozvoljeno.