VELIKI PLANOVI U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Nastavlja se zelena energetska transformacija

Krapinsko-zagorska županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisale su 700.000 KN vrijedan ugovor o sufinanciranju. Župan Željko Kolar tom je prilikom naglasio kako želi da KZŽ i dalje bude lider energetske transformacije.

„Mi sebe brendiramo kao zelenu županiju, Europa nas je natjerala da svi projekti koje pripremamo za sljedeću financijsku omotnicu moraju imati dvije ključne komponente – digitalno i zeleno. Zagorje se ne zove bez razloga zeleno, a na nama je da ga zadržimo takvog“, kazao je Kolar.

Ravnatelj REGEA – e Julije Domac osvrnuo se na aktivnosti u ovoj godini. „Bavit ćemo se energetskim obnovama, fotonaponskim elektranama. Na javnim zgradama u županiji projektirana je 41 elektrana, ukupne snage čak 3,3 MW. Nedavno smo pustili u pogon elektranu na Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, očekujemo ove godine radove na parkiralištu blizu OB Zabok, uz postojeću elektranu od 420 kW, vidjet ćemo novih 500 kW fotonaponske elektrane na natkrivenom parkiralištu bolnice“, istaknuo je Domac i dodao kako je novim Zakonom o tržištu električne energije otvorena mogućnost za formiranje tzv. energetskih zajednica građana.

„Agencija će sigurno takve projekte provoditi ovdje, projekt u Zaboku je već u pripremi, to je prva energetska zajednica koja će se desiti u Krapinsko – zagorskoj županiji, a možda i prva u Hrvatskoj. Inače, ‘energetska zajednica’ nova je mogućnost da građani koji se nalaze na istom mjernom mjestu zajedno investiraju u fotonaponsku elektranu i tu električnu energiju dijele“, nadodao je.

Također, naglasio je i aktivnosti vezane za geotermalnu energiju. „Na natječaj norveškog Fonda nedavno je prijavljen projekt istraživanja hidrološkog potencijala geotermalne energije za područje Krapinskih Toplica, sada se radi na pripremi projekta u Stubičkim Toplicama“, kazao je.

Komentiranje nije dozvoljeno.