UŽIVO IZ VENECIJE: Najbolje komunalne prakse, CO2 teme i EU fondovi

U srijedu je započelo sadržajno i stručno studijsko putovanje u Veneciju u organizaciji časopisa Komunal. Delegacija od oko 30 sudionika, većinom predstavnika jedinica lokalnih samouprava, komunalnih tvrtki, institucija te znanstveno-istraživačke zajednice će se tijekom tri dana upoznati s najboljim praksama komunalnog sektora i urbanog planiranja u pokrajini Veneto.

Veneto slovi kao jedna od najrazvijenijih europskih pokrajina, uz talijansku Lombardiju, Flandriju i druge skandinavske regije. Sam grad Venecija je poprilično specifičan jer je zapravo grad muzej s jakim turističkim pritiskom, a sudionici će imati priliku vidjeti kako se njihov komunalni sustav uspijeva nositi s time u smislu osiguranja dovoljne količine pitke vode, odvodnje, zaštite od požara i zbrinjavanja otpada.

Delegacija je prvi dan posjetila sjedište tvrtke Etra u Padovi. Radi se o javnom poduzeću koje se bavi energijom, energetskom učinkovitošću, vodom i otpadom. Tvrtka surađuje sa 74 općine, pokriva površinu od 1.700 km2 i servisira 602.000 stanovnika. Menadžer tvrtke Omar Gatto prezentirao je funkcioniranje postrojenja i njihova rješenja u unaprjeđenju komunalnog sektora te je naglasio kako je jedno od glavnih usmjerenja tvrtke tražiti solucije budućnosti. Jedan od načina je i apliciranje na EU fondove. Predstavnici Etre su se između ostalog osvrnuli na to kako animirati EU novac za budući razvoj koji treba biti ekološki, zelen i implementirati korištenje uporabljenih materijala.

U administrativnom sjedištu Grada Padove održan je prijem s pročelnikom za EU fondove u raskošnoj Gradskoj vijećnici. Padova je jedan od najstarijih gradova u Italiji, posebno poznata po najstarijem i najpoznatijem sveučilištu pogotovo u području prava, medicine i poljoprivrede. Pročelnik Enrico Fiorentin naglasio je važnost implementiranja projekata koji podupiru održivost i turizam te posebno smart rješenja u transportnom sustavu. Ovakav tip umrežavanja i transferi znanja su vrlo važni jer tražimo razne profile partnera za razvijanje budućih prekograničnih projekata, naglasio je Fiorentin.

Delegacija je jutros posjetila poduzetnički centar Vega Park (Venecija, Mestre). U centru su okupljeni razni poduzetnički inkubatori i start up-ovi bazirani na razvoju inovacija. Jedan od takvih je i Laboratorij FabLab, osnovan od strane Sveučilišta kao start up koji danas proizvodi poprilično avangardne proizvode u suradnji sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i gospodarstvom te se bavi ekološkim pitanjima poput CO2 otiska i energetske učinkovitosti u tekstilnom sektoru.

Osim studijskih posjeta, u hotelu NH Laguna Palace održat će se konferencija s početkom u 14.00 sati.Na konferenciji će se obratiti neki od lidera po pitanju komunalne i urbane infrastrukture te inovativnih tehnologija iz Italije. Tvrtka ACTV je javni holding koji koordinira cijeli javni prijevoz u Veneciji, koji je ujedno i jedan od najučinkovitijih na svijetu jer kombinira autobusni, tramvajski prijevoz, kao i gradsku željeznicu, automobile i bicikle koji se iznajmljuju. Projektantska tvrtka, autor najvećeg postrojenja za bioplin u Italiji, govorit će o proizvodnji bioplina, nešto što je u Hrvatskoj poprilično u povojima, a može se proizvoditi iz otpada, odnosno od biljnih i životinjskih ostataka.

Stručno putovanje završit će u petak u gradu Pordenone posjetom jednom od najučinkovitijih tehnoloških centara u Italiji Polo Tecnologico sa širokim rasponom prijavljenih projekata na EU fondove. Delegacija će imati priliku čuti o iskustvima u pisanju i apliciranju za EU fondove, a posebice oko suradnje s gospodarstvom, tvrtkama i znanstveno-istraživačkom zajednicom  s tzv. triplehelix modelom.

Italija s 58 mil. stanovnika nesumnjivo prednjači u povlačenju EU fondova, ali što je najvažnije, uz Španjolsku prednjači u kandidiranju na javne infrastrukturne nabave u ostalim državama članicama.Sustav regija, provincija i općina je dosta specifičan, a regije kanaliziraju velik dio novca njihovim samoupravama, ali i isto tako i poduzetnicima. Nema sumnje da se na primjeru Italije može još mnogo toga naučiti te organizatori spremaju novu posjetu po pitanju edukacije i transfera znanja u komunalnom sektoru krajem ove godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.