ULAGANJE U OIE I ZAŠTITU OKOLIŠA: Zaprešićka školska dvorana je projekt kakvih trebamo puno više

Ulaganje u zaštitu okoliša i zelenu budućnost u Zaprešiću nisu novi trendovi. Nakon Newlight projekta kojim je postavljena nova, štedna rasvjeta, uspješnog edukativnog projekta Za zeleni Zaprešić, otvaranja modernog reciklažnog dvorišta, ali i sanacije odlagališta, zeleni smjer nastavljen je ulaganjem u obnovljive izvore energije – ovaj put na krovu škole.

Nova školska sportska dvorana u Zaprešiću jedina je županijska javna obrazovna ustanova koja će energiju dobivati pomoću vlastite fotonaponske elektrane. Riječ je o elektrani snage 98,5 kW koja se nalazi na krovu objekta, a proizvedena struja koristit će se za hlađenje i grijanje te rasvjetu dvorane.

Fotonaponska elektrana je postavljena i puštena u probni rad, a njome će se godišnje zagađenje ugljičnim dioksidom smanjiti za 23,14 tona, što je veliki korak u ispunjavanju niskougljičnih ciljeva.

Inače, izgradnja ove sportske dvorane jedna je od važnijih investicija u gradu Zaprešiću kojom će učenici najstarije gradske škole dobiti moderan prostor za tjelesne, ali i zabavne aktivnosti. Izgradnja je započela u siječnju 2020. godine, a investicija se procjenjuje na 25 milijuna kuna.

„Riječ je o trodijelnoj dvorani koja će sa školom biti povezana tzv. toplom vezom, a što podrazumijeva stakleni spoj koji će učenicima omogućiti kretanje među objektima, što će biti osobito važno za hladnog i kišnog vremena“, poručili su iz Grada.

Dodajmo još i kako će se u ljetnom razdoblju, odnosno kada dvorana neće raditi maksimalnim kapacitetom, višak proizvedene struje prodavati HEP-u.

Komentiranje nije dozvoljeno.