TOMAŠEVIĆ NAJAVIO PREUZIMANJE OBRADE GLOMAZNOG OTPADA: Godišnja ušteda procjenjuje se na 33 milijuna kuna

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je novi model zbrinjavanja glomaznog otpada. Postojeći ugovor s oporabiteljem, koji je trebao vrijediti do siječnja 2022. godine, iskorišten je količinski, što je posljedica povećane potrebe za odvozom nakon potresa te je došlo do privremenog zastoja u sustavu zbrinjavanja glomaznog otpada.

„S ciljem dugoročne uspostave financijskog i ekološki održivog sustava zbrinjavanja glomaznog otpada, polovicom lipnja započeli smo s organizacijom novog sustava, a kako više ne bi bilo posrednika u razdvajanju i zbrinjavanju glomaznog otpada“, kazao je gradonačelnik, te naglasio kako je poduzet niz aktivnosti na pripremi samostalnog zbrinjavanja glomaznog otpada čime bi se trebale ostvariti znatne uštede u poslovanju.

Tomašević je također istaknuo kako je poništen natječaj raspisan krajem 2020. godine, kojim bi se privatnim koncesionarima sljedeće dvije godine dalo da zbrinjavaju glomazni otpad po znatno većim cijenama. Kako je pojasnio, za oporabu glomaznog otpada Zagreb je do sada imao jednu od najviših cijena u Republici Hrvatskoj (1.800 kuna po toni u zajednici CE-ZA-R i Reoma grupe). „U natječaju koji smo poništili bile su dvije ponude, obje iznimno visoke i nepovoljne: 1.790,00 kuna po toni Reoma grupe i 2.500,00 kuna po toni tvrtki CE-ZA-R i Eko flor. Dakle, nova ponuda CE-ZA-R i Eko flora iznosila je ukupno 125 milijuna kuna, a ponuda Reoma Grupe 89 milijuna kuna, s tim da su navedene dvije tvrtke poslovni partneri koji su dosad kao zajednica prikupljali otpad“, pojasnio je gradonačelnik.

Na konferenciji je rečeno da su raspisana dva natječaja – jedan za kupnju drobilica i jedan za najam drobilice dok se ne provede postupak nabave. Ponude za kupnju dviju drobilica za glomazni otpad, koje će biti financirane sredstvima fondova Europske unije, otvorene su 30. lipnja 2021., a procijenjena vrijednost jedne drobilice iznosi oko tri milijuna kuna. Procjena je Čistoće, ukoliko se sav glomazni otpad, prikupljen od građana i iz reciklažnih dvorišta, nakon odvajanja drobi i zbrinjava u samostalnoj režiji, da bi mjesečni trošak iznosio ukupno oko 404 tisuće kuna, čime bi godišnja ušteda dosegla 33 milijuna kuna.

Komentiranje nije dozvoljeno.