STUDENTI PREDSTAVILI PROMETNA RJEŠENJA: Cilj je unaprijediti sigurnost u Zagrebu

Sredinom prosinca zagrebački su studenti predstavili svoja rješenja i viziju preobrazbe zagrebačkih javnih prostora, a koje su osmislili u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“.

Rješenja su nastala kroz sudjelovanje 26 studenata s pet zagrebački fakulteta, a predstavljene su u organizaciji Udruge Obraz, Sindikata biciklista i Fakulteta prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

Proširenje pješačke zone i izgradnja pješačko-biciklističkog koridora kojim bi se povezao zapadni dio grada s centrom, razvoj poslovne zone Radničke ulice, preuređenje stanice Črnomerec u intermodalno čvorište i preobrazba Trešnjevačke tržnice glavna su predstavljena rješenja kojima se želi utvrditi trenutno stanje, ali i osmisliti njihov razvoj kako bi se unaprijedile kvaliteta života i sigurnost. Udruge će ova rješenja dati na očitovanje gradskoj upravi, a očekuje se da bi mogli postati razvojni projekti kojima će se određene zone urediti na bolji i kvalitetniji način.

Inače, smisao cijelog projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa“ je da se u svim županijskim središtima u Hrvatskoj razviju ideje kako bi pješaci i biciklisti mogli sigurnije sudjelovati u prometu. Naime, prema podacima MUP-a, na hrvatskim cestama godišnje pogine oko 320 osoba, od čega 20% čine pješaci, a 8% biciklisti.

Komentiranje nije dozvoljeno.