STRUČNO PUTOVANJE ZA SEKTOR TRŽNICA: Amsterdam, Rotterdam i Bruxelles (14.-16.11.)

Časopis Komunal od 14. do 16. studenoga organizira studijsko putovanje u Amsterdam, Rotterdam i Bruxelles, namijenjeno sektoru tržnica. Upravo se Nizozemska i Belgija mogu pohvaliti naprednim komunalnim rješenjima i visokim životnim standardom pa će njihova iskustva u unaprjeđenju poslovanja tržnica te promocije i prodaje lokalnih proizvoda zasigurno biti vrlo zanimljiva.

Tržnice su još u antičkim vremenima postale neizostavne lokacije svakog grada, a svoju popularnost mogu zahvaliti jedinstvenom konceptu izravnog trgovanja lokalnom hranom, ali i neprehrambenim proizvodima te tradicijskim zanatima i uslugama. Iako se od antičkih vremena svijet drastično promijenio, tržnice su ostale vrlo slične – i dalje služe izravnoj opskrbi hranom i predstavljaju najsigurniji izvor hrane domaćeg porijekla.

Iako su pokazale „žilavost“ tijekom povijesti, tržnice se moraju prilagoditi novim zahtjevima tržišta 21. stoljeća kako bi pridobile nadolazeće generacije kupaca i nastavile svoju djelatnost.

Ključne teme:

– Osiguravanje dostatne i kvalitetne opskrbe hranom lokalnog porijekla

– Unaprjeđenje tržnica kao javnog i kulturnog dobra svake zajednice

– Zadovoljavanje sanitarno-komunalnih propisa

– Uvođenje tehničko-tehnoloških rješenja

– Osiguravanje održivosti ruralnih prostora

– Marketing i lobiranje

– Inflacija i utjecaj rasta cijena na poslovanje tržnica

– Osiguravanje sredstava za infrastrukturne projekte

– Zero waste tržnice

Što planiramo posjetiti?

Amsterdam

– Tržnica Albert Cuyp – jedna od najvećih europskih tržnica otvorenog tipa 

Albert Cuyp tržnica jedan je od simbola nizozemskog glavnog grada. Otvorena je davne 1905. godine i jedno je od omiljenih lokacija i mještana i turista. Otvorena je šest dana u tjednu i na njoj se nalazi više od 260 štandova, što je čini jednom od najvećih tržnica u Europi. Tržnica nudi gotovo sve – od cipela i prtljage do svježeg povrća i ribe.

– Cvjetna tržnica – specijalizirana plutajuća tržnica

Amsterdamska cvjetna tržnica je jedina plutajuća tržnica tog tipa na svijetu i jedna od najmirisnijih znamenitosti Amsterdama – u svim godišnjim dobima. Ova jedinstvena tržnica postoji od 1862. godine, a nude se brojne vrste tulipana, narcisa, pelargonija i drugog cvijeća, bilo kao buketi, pojedinačno cvijeće ili lukovice.

Rotterdam

– Markthal – arhitektonsko remek-djelo i jedna od najmodernijih svjetskih tržnica zatvorenog tipa

Markthal je prva zatvorena tržnica u Nizozemskoj. U Rotterdamu su nove europske propise koji su postavili strože zahtjeve za prodaju proizvoda poput ribe, mesa i sireva na otvorenom vidjeli kao priliku i 19. studenoga 2009. započeo je rad na vrlo ambicioznom projektu: tržnici svježe hrane kakvu svijet nije vidio. Neobičan oblik zgrade zaokupio je pažnju javnosti, ali i sami interijer u kojem se nalazi i najveće umjetničko djelo na svijetu autora Arna Coenena na čak 11.000 m2.

Bruxelles

– Place Sainte Catherine – organska hrana i zero waste koncept

Tržnica Place Sainte Catherine poznato je mjesto susreta s lokalnim proizvođačima i vrlo je predano kontroliranoj, organskoj poljoprivredi. Svake srijede kupcima je na raspolaganju je širok izbor mesa i narezaka, kruha, mliječnih proizvoda te voća i povrća.

– Place du Jeu de Balle – najpoznatiji sajam antikviteta

Smješten u popularnoj četvrti Marolles, ovaj popločani trg svaki dan prima brojne kupce u potrazi za rijetkim biserom u moru antikviteta, starih fotografija, vintage namještaja ili čak rabljene odjeće. Jedini je sajam antikviteta koji je otvoren svih 365 dana u godini.

Kako sudjelovati?

OVDJE preuzmite prijavnicu te ju pošaljite na e-mail: info@komunal.hr

Također, slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije putem maila info@komunal.hr ili telefona +1 6329 111.

Komentiranje nije dozvoljeno.