STOCKHOLM PROGLAŠEN NAJPAMETNIJIM GRADOM NA SVIJETU: Ostvaren najbolji rezultat projekta GrowSmarter

Na najvećoj eurpskoj smart-city konferenciji koja okuplja preko 20.000 sudionika iz cijelog svijeta – Smart City Expo, održanoj u Barceloni, Stockholm je proglašen najpametnijim gradom u 2019. godini. Švedski je grad nagradu za najpametniji grad na svijetu osvojio zahvaljujući najboljim rezultatima ostvarenima na projektu europskih pametnih gradova i zajednica GrowSmarter među jakom finalnom konkurencijom u kojoj su se našli i Bristol (Velika Britanija), Curitiba (Brazil), Montevideo (Urugvaj), Seul (Južna Koreja) i Teheran (Iran).

Projekt GrowSmarter se u Stockholmu izvodi od početka 2015. godine, financira ga Europska unija kroz program Horizon 2020 Reasearch and Innovation, a partneri projekta su gradovi  Köln i Barcelona. U projekt je uloženo 25 milijuna eura uz pomoć kojih je implementirano 12 pametnih rješenja iz polja energetike, infrastrukture i prijevoza. Zahvaljujući projektu obnovljeno je više od 130.000 m2 gradskih površina na energetski učinkovit način te su u sustav uključena 72 održiva vozila.

Rješenja koja su razvili Stockholm, Barcelona i Köln uz industrijske partnere projekta preslikana su u gradovima Suceava (Rumunjska), Graz (Austrija), Porto (Portugal), Valletta (Malta) i Cork (Irska). Iskustva primjene i repliciranja GrowSmartera dalje će se širiti u ostale europske gradove kroz gradsku mrežu ICLEI Europe i EU partnerstvo pametnih gradova i zajednica, a sam će projekt svoje finalne rezultate predstaviti na završnoj konferenciji u Stockholmu 3.prosinca.

Komentiranje nije dozvoljeno.