TEKSTIL ČETVRTI NAJVEĆI UZROK NEGATIVNIH UTJECAJA NA OKOLIŠ: Može li pomoći kružna ekonomija?

Prema studiji Europskog gospodarskog prostora (EEA), za proizvodnju i korištenje odjeće, obuće i tekstila za kućanstvo, koji su u EU prodani tokom 2017. godine, korišteno je 1,3 tone primarnih sirovina i 104 kubika vode po osobi. Otprilike 85% tih materijala i 92% vode korišteno je u drugim dijelovima svijeta. Potrošnja vode i upotreba primarnih sirovina za odjeću, obuću i tekstil za kućanstvo predstavlja četvrtu po redu kategoriju najveće potrošnje u EU, odmah nakon hrane, smještaja i transporta.

Navedena kategorija uzrokuje drugi najveći utjecaj na korištenje zemlje (odmah nakon hrane) te uvelike utječe na onečišćenje voda između ostalog uzorkovanim plastičnim vlaknima koja se ispuštaju ispiranjem. Studija pokazuje i kako je proizvodnja odjeće, obuće i tekstila za kućanstvo uzrokovala i 654 kg C02 emisije po stanovniku što tekstil čini petim najvećim izvorom emisije CO2 povezanim s privatnom potrošnjom. Otprilike četvrtina emisija odvijala se izvan EU.

Kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova te upotreba resursa i utjecaj na prirodu, potrebna je velika promjena prema kružnoj ekonomiji proizvodnje i potrošnje tekstila. Prema EEA-u, kružni poslovni modeli tekstila poput leasinga, dijeljenja, uzimanja i ponovne prodaje trebaju se povećati uz potporu politika koje se odnose na materijale i dizajn, proizvodnju i distribuciju, ponovnu upotrebu, prikupljanje i recikliranje.

Komentiranje nije dozvoljeno.