Splitski otpad: Karepovac je gorući problem Županije

Na međunarodnome stručnom skupu o cjelovitome i održivom sustavu gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici, koji je u prošli tjedan održan na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, govorili su stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja upozorio je da je Karepovac gorući problem te županije, u kojoj se danas nalazi 15 neusklađenih odlagališta koja izravno utječu na onečišćenje, zbog čega je jedini cilj uspostava sustava u kojem će se zaštititi okoliš. Poduzimamo sve da projekt Centra za gospodarenje otpadom zaživi jer bez njega nema zatvaranja sanitarnih deponija, rekao je Ževrnja te podsjetio da je hrvatska preuzela obvezu do kraja 2018. izgraditi sve centre u zemlji te da zatvoriti sve deponije.

Predstavnici Regionalnog centra čistog okoliša, ujedno i suorganizatori skupa, istaknuli su kako je svrha skupa prikazati cjelovit sustav gospodarenja otpadom u toj županiji. U Dalmaciji je potrebna edukacija javnosti i uspostava suradnje s gradovima i općinama koji imaju nadležnost u primarnoj selekciji, a primjeri iz Slovenije i Italije pokazuju kako se otpad može tretirati kao korisna sirovina, moglo se čuti na skupu u Splitu.

Komentiranje nije dozvoljeno.