SINGAPUR JE „NAJPAMETNIJI“ GRAD NA SVIJETU: Slijede ga Zürich i Oslo

IMD Smart city indeks pokazao je da je Singapur najpametniji svjetski grad. Indeks su razvili švicarska poslovna škola IMD i Sveučilište za tehnologiju i dizajn iz Singapura, a rangira gradove s obzirom na to koliko su „pametni“ po više parametara.

„Pametno“ je u ovom slučaju definirano kao urbano okruženje koje primjenjuje tehnologiju kako bi poboljšalo prednosti i umanjilo nedostatke urbanizacije. Rezultati istraživanja izvedeni su iz anketiranja 120 stanovnika iz svakog grada, a temeljna pitanja bila su vezana uz postojeću gradsku infrastrukturu, tehnologiju, zdravlje i sigurnost, mobilnost, aktivnosti i mogućnosti te gradske vlasti.

Singapur je bio uspješan na svim poljima, uključujući pokazatelje javne sigurnosti, mogućnosti cjeloživotnog učenja koje pružaju lokalne institucije, broj zelenih površina i slično.

Inače, Singapur je samo jedan od dva azijska grada u top 10 liste. Drugi je Taipei koji se nalazi na 7. mjestu. Nakon Singapura slijede Zürich (drugi), Oslo (treći), Ženeva (četvrti), Kopenhagen (peti), Auckland (šesti), Helsinki (osmi), Bilbao (deveti) i Düsseldorf (deseti).

Komentiranje nije dozvoljeno.