SAVJETOVANJE: Sve što trebate znati o Zakonu o komunalnom gospodarstvu

Nakon više od 20 godina novi je Zakon o komunalnom gospodarstvu donio niz promjena. U provedbi se događa i niz nejasnoća, stoga su sudionici s nestrpljenjem čekali početak konzultantskog savjetovanja: Zakon o komunalnom gospodarstvu – sve što trebate znati i kako to primijeniti, koje je održano u četvrtak 24.10. u Zagrebu. Sudionici Savjetovanja s pažnjom su pratili zanimljiva izlaganja i vrlo agilno se uključili u raspravu.

Savjetovanje je otvorio g. Josip Bienenfeld iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja predstavivši Zakon u kratkim crtama te posebno naglasivši činjenicu da je konačna verzija prilično drugačija nego je u bilo u prijedlozima. Toliko važnih promjena logično povlači i veliki broj nejasnoća koje se nameću onima koje Zakon obvezuje. Unatoč tome, svi se slažu da je novi Zakon uredio mnoga područja komunalnog gospodarstva koja su do sada bila pod različitim ili kontradiktornim odredbama različitih Zakona i propisa.

Stručni konzultant iz Libusoft Cicom-a g. Vedran Vukobrat u nastavku je vrlo detaljno prošao kroz najzanimljivije odredbe te posebno upozorio na mjesta i odredbe u kojima vreba opasnost od pogrešnog tumačenja ili spoticanja u provedbi. Naposljetku je naglašena važnost evidentiranja komunalne infrastrukture koje, iako je obvezno, ima iznimnu važnost za realizaciju i rast prihoda. Mladen Kolarek iz LC-a predstavio je Registar nekretnina – informatičko rješenje koje tu obvezu može olakšati, pojednostavniti i učiniti efikasnom.

Zakon o komunalnom gospodarstvu krovni je zakon za komunalno gospodarstvo kojim se uvode nova načela u skladu s kojima su dužne postupati JLS i osobe koje obavljaju komunalne djelatnosti. Novi Zakon u skladu je sa Zakonom o javnoj nabavi, Zakonom o koncesijama, Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti i Zakonom o lokalnim porezima.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.