SAVA KOD ZAGREBA: 1 mil. EUR za radove na uređenju obale

Prošli tjedan započeli su radovi na čišćenju i održavanju površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Cilj projekta je oživljavanje zagrebačkih obala i vraćanje Save Zagrepčanima. Grad će, naime, u sklopu projekta „Aktivnosti na Savi“ na pet lokacija postaviti privremene objekte među kojima su višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni kako bi se rijeka Sava približila Zagrepčanima i gradu Zagrebu.

U tu svrhu grad će uzeti u zakup uređene obale u dužini od 7km, od jezera Jarun do jezera Bundek. Pri urbanom oživljavanju primjenjivat će se prvonagrađeno rješenje s Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom „Prilagodljivi grad“ španjolsko-turskih autora.

Radove, čija je vrijednost oko 7 mil. KN, izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb, a novi sportsko-rekreacijski, kulturno-zabavni i ugostiteljski sadržaji očekuju se već ovog ljeta. Radovi na Savi imaju i dvostruku korist, jer će, povećanjem protjecajnog profila, poboljšati obranu od poplava.

“Zagrepčanima vraćamo Savu i približavamo gradu Zagrebu jedan od najvećih prirodnih resursa a to je naša rijeka, i vraćamo život na nju”, kazala je Sanja Jerković, pročelnica GU za strategijsko planiranje i razvoj te najavila da se pri oblikovanju takvog urbanog krajolika grada poštuje zeleni pojas inundacije, ali brine i o suvremenim potrebama građana. „Međusobno umreženi javni prostori stavljaju se u funkciju višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina“ zaključila Jerković.

Komentiranje nije dozvoljeno.