DRONOVI U POTRAZI ZA SMEĆEM: Projekt za mapiranje otpada na obalama

Svake godine milijuni tona smeća završavaju u oceanu i obalama širom svijeta, a posebno nas zabrinjava ono na obalama Jadrana. Kako bi se smanjile količine otpada na obalama i u morima, razvija se projekt LitterDrone, financiran sredstvima ERPF-a (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo), za praćenje i mapiranje morskih otpataka.

Španjolski projekt LitterDrone razvija pilot sustav za klasificiranje različitih vrsta otpada na obalama pomoću dronova opremljenih kamerama visoke razlučivosti i softverom za prepoznavanje slike koji može prepoznati ostatke ostavljene na plaži (plastične boce, ribolovni materijali, komade stakla itd.). Prikupljene podatke koristit će nadležna tijela – kao što su javne uprave koje upravljaju morskim okolišem ili obalnim područjima. Na temelju informacija, vlasti mogu zatim izraditi mjere prevencije upravljanja morskim otpadom.

Prva beta verzija softvera testirana je na otočju Cíes u Nacionalnom parku Atlantski otoci s pozitivnim rezultatima. Dron je sposoban sakupljati slike i prenijeti ih u softver koji definira otpad prema zemljopisnom području i tipologiji. Također, pomoću dronova moguće je pariti udaljena i nepristupačna područja.

Tijekom 2018. godine završit će razvoj programa, a, nakon dodatnih podešavanja, očekuje se njegova održivost, ali i puna primjena, ne samo u obalnim ekosustavima nego i za mapiranje otpada na otvorenom moru ili čak na morskom dnu. Više o projektu na stranici: LitterDrone

Komentiranje nije dozvoljeno.