RASTE BROJ EUROPSKIH KUPALIŠTA S IZVRSNOM KVALITETOM VODE: Hrvatska među državama s najčišćim kupalištima

Godišnje izvješće o kvaliteti vode za kupanje Europske agencije za okoliš pokazuje da je 2021. gotovo 85% kupališta u Europi zadovoljilo najstrože standarde Europske unije te dobilo ocjenu „izvrstan” za kvalitetu vode. Procjena se temelji na praćenju 21.859 kupališta u cijeloj Europi provedenom 2021. te obuhvaća države članice EU-a, Albaniju i Švicarsku.

„To su dobre vijesti za okoliš, zdravlje ljudi i za europsku turističku industriju, koja se oporavlja od pandemije. Želimo održati te standarde i dalje ih poboljšavati na putu prema postizanju općeg cilja, a to je nulta stopa onečišćenja“, poručio je Virginijus Sinkevičius, povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo.

Hans Bruyninckx, izvršni direktor Europske agencije za okoliš dodao je kako rezultati dokazuju da je više od 40 godina djelovanja EU-a za poboljšanje kvalitete vode za kupanje u Europi doprinijelo zdravlju i okolišu. „Akcijski plan EU-a za postizanje nulte stope onečišćenja i preispitivanje Direktive EU-a o vodi za kupanje dodatno će unaprijediti rad na sprečavanju i smanjenju onečišćenja u narednim desetljećima“, naglasio je.

Iz izvješća proizlazi da je kvaliteta obalnih kupališta, koja čine dvije trećine ukupnih kupališta, općenito bolja od kvalitete onih u unutrašnjosti. U 2021. 88% obalnih kupališta u EU-u izvrsne je kvalitete u usporedbi sa 78,2% kopnenih kupališta. Od donošenja Direktive o vodi za kupanje 2006. povećao se udio „izvrsnih” lokaliteta te se posljednjih godina stabilizirao na oko 88% za obalna područja i 78% za kopnena područja.

U izvješću je utvrđeno da su 2021. minimalni standardi kvalitete vode bili ispunjeni na 95,2% područja. U Austriji, Malti, Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru, Danskoj i Njemačkoj 90% ili više voda za kupanje ispunjava „izvrsni” standard kvalitete.

Udio područja loše kvalitete smanjio se od 2013. Vode za kupanje loše kvalitete 2021. činile su 1,5% svih kupališta u EU-u, u usporedbi s 2% u 2013.

Komentiranje nije dozvoljeno.