PRIVREMENA OBUSTAVA ZAGREBAČKOG PRORAČUNA: Oporba nužno financiranje naziva stečajem!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio je mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna, a koje stupaju na snagu danas i trajat će 45 dana. Razlog tome su promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom, ali i potresom.

Tim se mjerama ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u gradskom proračunu za 2020., uključujući i financijske planove proračunskih korisnika te je potrebno promijeniti planirane proračunske aktivnosti i projekte kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal. Za provedbu mjera zadužena su gradska upravna tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina te proračunski korisnici koji mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje osnovnih poslova i funkcija.

Time se zabranjuje i zapošljavanje, sklapanje ugovora o djelu, a oni koji su već sklopljeni neće se produživati. Najavljeno je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima, zaposlenicima proračunskih korisnika kojima se plaća osigurava u gradskom proračunu, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima.

Također, obustavit će se svi javni pozivi, postupci javne i jednostavne nabave te se neće pokretati novi, a zabranjuje se i izvršavanje ugovora o javnoj nabavi/okvirnih sporazuma s čijim se izvršenjem nije započelo te sklapanje ugovora na temelju okvirnog sporazuma dok traju mjere. Ako se tijekom provođenja tih mjera gradski proračun neće uravnotežiti, gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će predložiti rebalans proračuna.

Ova odluka izazvala je oštre reakcije oporbe, koji su ovo proglasili bankrotom. – Zagreb ima 60 % veći proračun po stanovniku od ostatka Hrvatske, ali ovaj rastrošni gradonačelnik koji je mislio da može raditi što hoće uspio ga je otjerati u bankrot – prije svake male općine ili grada – rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i nadodala kako su godine lošeg upravljana došle na naplatu. – Sada su, nažalost, na naplatu došli svi loši poslovi i katastrofalne odluke Milana Bandića. Prenapuhane cijene za svaki i najmanji poslić u gradu i novac koji odlazi tko zna gdje, njegovi kumovi i partneri, zapošljavanja bez kriterija, kraja i konca, kupovanje birača mjerama kao što je roditelj odgojitelj – omča oko vrata Zagreba se zategnula – poručila je Mrak Taritaš.

Komentiranje nije dozvoljeno.