40% AMERIKANACA BI MOGLO OSTATI BEZ VODE: Brojne vodne kompanije još nisu uvele odgodu plaćanja računa

Milijuni Amerikanaca mogli bi izgubiti pristup pitkoj vodi ako zaostanu s plaćanjem računa u narednim mjesecima, što je obzirom na recesiju i ugrožene pozicije siromašnih kategorija u društvu realno za očekivati – upozoravavaju u ovom tjednu vodeći američki mediji, a The Guardian je proveo i detaljnu analizu s FWW-om (Food and Water Watch).

Kriza je već uzrokovala masovna otpuštanja radnika, ali velik dio vodoopskrbnih kompanija, a koje opskrbljuju čak dvije petine stanovništva, nije donio odluku o odgodi plaćanja računa. Isto tako, dobro je poznato i kako je osnovna higijena ključna za sprječavanje širenja zaraze pa bi isključenje vode moglo imati utjecaj na porast broja novooboljelih. – Ovo je hitno stanje, a prioritet je zaustaviti širenje. Svi moraju imati pristup vodi – izjavila je kongresnica Brenda Lawrence.

Inače, čak jedan od dva odrasla Amerikanca nema uopće ušteđeni novac za hitne slučajeve ili im postojeća štednja nije dovoljna da pokrije tri mjeseca životnih troškova. – Kad nezaposlenost dostigne rekordne visine, milijuni Amerikanaca morat će birati između plaćanja hrane, stanarine i računa … voda nije nešto između čega bi ljudi trebali birati – rekla je Mary Grant, direktorica odjela za vodu u FWW-u. Ipak, u Washingtonu su iskazali političku volju da se ovo pitanje riješi, ali na koji način i s kolikim paketima pomoći, još nije poznato.

Komentiranje nije dozvoljeno.