PRIMJENA INOVACIJA U RECIKLIRANJU VODE: Tvornica mozzarelle pretvara otpad u resurs

U procesu proizvodnje sira od mlijeka, mljekare proizvode veliku količinu vode, koja se tretira kao otpadna voda. Danska tvrtka Arla Foods svakodnevno proizvodi 1.250 m3 vode koja je, među ostalim, zasićena dušikom, što znatno opterećuje postrojenja za obradu otpadnih voda.Želeći smanjiti troškove i povećati učinkovitost i ponovnu uporabu vode, tvornica je investirala u vlastiti pročistač. Radi se o decentraliziranoj samostalnoj jedinici BioBooster, koja otpadnu vodu pročišćava na izvoru, procesom biološke obrade te ultrafiltracijskim membranama koje uklanjaju bakterije, nakon čega se voda vraća u proces proizvodnje sira. Obrađena voda zadovoljava i stroge danske uvjete za ispuštanje vode i kvalitetu vode za ponovnu upotrebu.

Postrojenje dnevno pročišćava 450 m3 otpadne vode koju ispušta u lokalne vodotoke ili ponovno koristi u pogonu, a dodatno upotrebljava oko 300 m3 procesne vode u dijelovima procesa gdje nije potrebna potpuno tretirana voda. „Ovime svakodnevno štedimo korištenje 750 m3 podzemne vode ili pročišćavanje te vode u lokalnom UPOV-u – što je za nas preskupo“, kazala je JonnaMortensen iz menadžmenta tvrtke te nastavlja da je već započet povrat ulaganja. „Za nas je velika vrijednost što štedimo vodne resurse.

Nema sumnje da postoji velika vrijednost u ponovnoj upotrebi vode“, zaključila je Mortensen. GrundfosBioBooster omogućava zadovoljenje strogih danskih zakona za ispuštanje tretirane vode. To uključuje ograničenje od 8 mg dušika po litri, a ovo je postrojenje na razini ispod 1,5 mg/l. Istovremeno je razina fosfora na 0,12 mg/l, što je ispod dozvoljene granice od 0,3 mg/l.

Komentiranje nije dozvoljeno.