OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODA: Voda za sve stanovnike!

Pod motom „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve“ obilježen je Svjetski dan voda. Cilj je skretanje pažnje i podizanje svijesti na važnost vode kao i promicanje održivog korištenja vodnih resursa.Ovogodišnja tema određena je u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta.

Unatoč značajnom napretku posljednjih 15-ak godina, prema podacima UN-a više od 2 milijarde ljudi u svijetu nema omogućen pristup vodi za ljudsku potrošnju u svojim domovima. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na središnjoj je proslavi Svjetskog dna vode na Plitvičkim jezerima govorio o osiguranju pristupa pitkoj vodi za sve društvene skupine, ali i javnoj odvodnji.  Dodao je i kako je Republika Hrvatska u proteklom razdoblju, svjesna važnosti tih pitanja, pristup sustavima javne vodoopskrbe dovela na zavidnu razinu. „Oko 94% stanovništva ima mogućnost korištenja vode iz sustava javne vodoopskrbe. Uvjeren sam da trebamo nastaviti s aktivnostima na kojima radimo kako bi voda kao prirodni resurs ostala sačuvana za buduće generacije i nadalje bila ponos Lijepe naše“ zaključio je ministar.

Za potrebe daljnjeg unapređenja javne vodoopskrbe u Republici Hrvatskoj, prema procjenama je potrebno uložiti oko 850 mil. EUR od čega se značajan dio planira osigurati iz europskih sredstava.Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je 1992. godine na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Rio de Janeiru te je 22. ožujak određen kao Svjetski dan voda koji se obilježava svake godine, a čime se ukazuje i na brojne probleme povezane s vodom.

Komentiranje nije dozvoljeno.