PRIJE DVA DANA SMO POTROŠILI SVE RESURSE U OVOJ GODINI: Zbog lockdowna je Dan ekološkog duga pao dvadesetak dana kasnije

Zbog pandemije koronavirusa ove je godine Dan ekološkog duga (eng. Earth Overshoot Day) pao na 22. kolovoza, odnosno dvadesetak dana kasnije u odnosu na prošlu godinu. Prema mreži Global Footprint Network taj dan označava dan na koji je potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premašila ono što Zemlja može obnoviti u toj istoj godini.

Znanstvenici naglašavaju kako nas je pandemija Covida-19 usporila u trošenju Zemljinih prirodnih rezervi te izazvala pad emisija stakleničkih plinova, kao i deforestaciju. Hrvatska je ove godine ušla u ekološki dug 31. svibnja, odnosno jedan dan ranije nego prošle godine.

Slovenci su ušli u ekološki dug 27. travnja, stanovnici BiH 10. lipnja, dok su stanovnici Srbije u njega zakoračili 18. lipnja. Što se tiče EU, daleko je najgori Luksemburg koji je sve resurse potrošio još 18. veljače, a najbolji rezultat ima Rumunjska koja je je prag prešla 11. srpnja.

Komentiranje nije dozvoljeno.