PREDSTAVLJEN PROJEKT: 30 mil. KN za izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Zagrebačkog CGO

Projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom predstavljen je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Ukupna vrijednost Projekta je 30 mil. KN, od čega je 25,5 mil. KN, odnosno 85% osigurano iz EU fondova.

Zagrebački centar za gospodarenje otpadom osigurao je dodatnih 5% (1,5 mil. KN) od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava u iznosu još 1,5 mil. KN. Preostalih 5% vrijednosti Projekta osigurat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Rok provedbe je 4 godine.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posebno je istaknuo da zagrebački otpad nije samo zagrebački već i državni, zahvalivši se Ministarstvu zaštite okoliša i Zagrebačkoj županiji što se konačno krenulo zajednički raditi na zbrinjavanju otpada. Bez recikliranja i odvojenog prikupljanja otpada nema rješenja i što prije to shvatimo prije ćemo riješiti ovaj problem.

Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić Vučinić, naglasila je kako je ovaj Projekt samo mali dio u cjelokupnom sustavu gospodarenja otpadom. Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, između ostalog, napomenuo je da sustav gospodarenja otpadom više nije opcija već obaveza svih nas. Lokacija za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb je definirana prostornim planom i nalazit će se na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na Resniku.

Zagrebačka županija će i dalje aktivno sudjelovati u procesu realizacije Projekta i želja nam je da se Centar u što kraćem roku izgradi, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Svi zajedno moramo osvijestiti činjenicu da nije svaki otpad smeće, a mi smo se kroz pilot-projekte koje smo provodili u gradovima Županije uvjerili da se odvojenim prikupljanjem količina otpada može smanjiti.

Komentiranje nije dozvoljeno.