POTPISANI UGOVORI ZA GEOTEMERALNA ISTRAŽIVANJA: Bušit će se kod Velike Gorice i Osijeka te na još 4 lokacije!

U sklopu projekta istražit će se šest lokacija na kojima je izvjestan geotermalni potencijal i koje imaju postojeće sustave centralnih toplinskih sustava. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen potpisali su s predsjednikom Uprave Agencije za ugljikovodike Marijanom Krpanom ugovor o financiranju projekta pripreme i istraživanja geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja. Projekt je vrijedan skoro 30 mil. EUR, a sredstva za njegovu provedbu osigurana su u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.

Nakon završetka natječaja za istraživanje geotermalnog potencijala na 6 istražnih polje, nastavljamo s projektima koji idu u smjeru korištenja obnovljivih izvora, veće proizvodnje energije na hrvatskom tlu i time smanjivanju ovisnosti o vanjskim izvorima energije. Ovim projektom otvaramo mogućnost grijanja gradova putem geotermalne energije, ali i korištenja geotermalne energije za poljoprivredu.  To je ujedno i nastavak svega što smo do sada radili u smjeru većeg korištenja čiste, zelene energije, i Ministarstvo će sve takve projekte podržati. O tome se u Hrvatskoj dugo priča, a ova Vlada to i provodi, istaknuo je ministar Filipović.

Direktor Fonda Luka Balen je rekao kako su Fond i Agencija za ugljikovodike sredinom rujna potpisali ugovor o uspostavljanju suradnje u planiranju i provedbi programa za poticanje korištenja geotermalne, ali i ostalih obnovljivih oblika energije. „Ovaj projekt je samo jedan u nizu projekata koji potiču zelenu tranziciju i ulaganje u obnovljive izvore energije za što resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja daje snažnu potporu i poticaje. Na tom tragu, Fond će iz nacionalnih sredstava sufinancirati program energetske obnove obiteljskih kuća vrijedan rekordnih 120 milijuna eura, ali i davati poticaje za postavljanje fotonaponskih elektrana na kućama”, izjavio je direktor Fonda Luka Balen te naveo kako će realizaciju projekta za koji je danas potpisan ugovor pratiti Fondovo Posredničko tijelo koje je i inače zaduženo za kontrolu projekata koji se sufinanciraju iz EU programa.

S bušenjem prvo počinjemo iduće godine kod Velike Gorice i Osijeka, a još četiri područja gdje ćemo to istraživati su oko Zaprešića, Siska, Vukovara i Vinkovaca, koja smo odabrali na temelju naše baze podataka. Sve su to još istražne radnje i testiranja, u čemu postoje i rizici, ali vjerujemo da tu ima geotermalne vode koju možemo iskoristiti za grijanje, što nam potvrđuju i okolne bušotine na tim područjima – naglasio je direktor AZU Marijan Krpan pri potpisivanju ugovora te naglasio skorašnje raspisivanje javnog natječaja za izvođače radova.

Komentiranje nije dozvoljeno.