POPLAVE I ODGOVORNOST: Velike štete od poplava u Zadru, Crikvenici i Ogulinu. Muke za komunalce

Obilne i rekordne kiše proteklih su tjedna izazvale katastrofalne poplave, a najteže stanje bilo je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, u Zadru i okolici te ovih dana na području Ogulina.

Utvrđena je enormna materijalna šteta, bile su zatvorene mnoge prometnice, voda je prodrla u stambene i javne objekte, a ključnu ulogu imali su vatrogasci i komunalne službe, koji su intenzivno crpili vodu iz stradalih objekata, ali i spriječili moguća zagađenja otpadnim vodama.

Područja su posjetili visoki dužnosnici Vlade, premijer Plenković bio je u Ogulinu, ministar Ćorić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetili su Zadar. Butković je komentirao kako se treba preventivno djelovati i odgovarajuće proširiti vodne objekte. Treba urediti korito Ričine, a taj projekt pripremaju Hrvatske vode, jer je zadatak Hrvatskih voda da održavaju postojeću infrastrukturu, ali i graditi nove vodotoke i kanale, rekao je ministar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao je također zadarsko područje te obrambeni nasip Solane Nin, koji se prelio za vrijeme obilnih kiša. Nasip se isprao uslijed ekstremnih hidroloških prilika i enormnog protoka u vodotoku koji je bio pet puta veći od onog mjerodavnog kako je nasip bio projektiran, istaknuo je Đuroković te dodao kako će Hrvatske vode pristupiti sanaciji, ali i istaknuo da je važnije pronaći neko dugoročno rješenje za probleme na ovom području.

Grgo Peronja, direktor zadarske tvrtke Odvodnja bio je vrlo tražen sugovornik medijima tijekom poplava i potvrdio je da je problem potoka Ričina jedan od uzroka poplave koja je pogodila Zadar, jer je prilikom gradnje lokalnog trgovačkog centra korito potoka je izmješteno uz suglasnost Hrvatskih voda. Nas je praktički Ričina poplavila a za raniju sanaciju nije bilo novca. Kako se fekalne i otpadne vode ne bi razlile po čitavome gradu, blokirali smo neke lokacije zapornicama. Nama je u poplavi uništen pročistač otpadnih voda gdje je šteta preko 10 mil. KN, kazao je Peronja. Na zadarsko područje došli su dodatni timovi ovlaštenih tvrtki za crpljenje septičkih jama iz raznih dijelova Hrvatske kako bi se postupak crpljenja ubrzao. Štete u Ogulinu se tek procjenjuju.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.