PARIZ DOBIVA 1.000 PAMETNIH SPREMNIKA ZA OTPAD: Modularni su i služe za prikupljanje tri vrste otpada

Krajem rujna u Parizu je započelo postavljanje nove verzije pametnih spremnika za otpad Trilib’, a sve kako bi se olakšalo razvrstavanje i prikupljanje komunalnog otpada u dijelovima grada koji nemaju dovoljan broj spremnika, odnosno prostora za njihovo postavljanje. Riječ je o modularnim spremnicima koji su veće zapremnine i služe za prikupljanje tri glavne kategorije otpada, a do kraja 2020. postavit će ih se ukupno 1.000.

Inače, 1.1.2019. Pariz je uveo nova pravila za odvajanje otpada prema kojima žuti spremnici služe za odlaganje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže. Bijeli spremnici služe za odlaganje staklenih boca i ambalaže, a za miješani komunalni otpad koriste se zeleni spremnici. Uvedeni su i smeđi spremnici za biootpad koji se zasad koriste u samo tri pariška okruga.

Novi modularni spremnici će olakšati razvrstavanje otpada, a glavni motiv za njihovo postavljanje je bio problem ograničenog prostora. – U Parizu zbog nedostatka prostora 15% zgrada nema žute spremnike, dok bijele nema čak 30%. Novom se uslugom Parižane potiče na razvrstavanje otpada u kućanstvima te im se nudi mogućnost jednostavnog odlaganja u spremnicima ispred zgrada – rekao je Paul Simondom, dogradonačelnik Pariza.

Trilib’ spremnici imaju i ugrađene senzore koji mjere njihovu popunjenost pa sami „dojavljuju“ kad su spremni za pražnjenje, a građani će ih moći koristiti 24 sata dnevno.

Komentiranje nije dozvoljeno.