BELIŠĆE ŽELI ENERGETSKU NEOVISNOST: Gradit će ekotoplanu

Belišće želi postati energetski neovisan grad te priprema projekt izgradnje ekotoplane, rečeno je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Na projektu se radi od 2016., a cilj je energetska neovisnost.

Krajem 2016. se rodila ideja da bismo u Belišću ponovno mogli imati vlastitu toplanu, ali na biomasu, i da si osiguramo vlastite energetske izvore zahvaljujući kojima više nećemo biti ovisni o situaciji na globalnom tržištu – rekao je gradonačelnik Dinko Burić.

Dobra vijest je i da su Belišćani dobili podršku brojnih institucija. – Obišli smo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i razgovarali i o zaštiti okoliša i energetskom dijelu. Obavili smo razgovore i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU tražeći mogućnosti osiguravanja sredstava iz fondova EU-a za toplovodnu mrežu, jer ona spada u komunalnu infrastrukturu i prirodno je da kao takva bude u vlasništvu lokalne samouprave, a ne nekog privatnog investitora – rekao je Burić i nadodao da su posebno veliku potporu dobili u Ministarstvu energetike, gdje su ovaj projekt prepoznali kao odličan segment koji bi se mogao ugraditi u novu financijsku perspektivu 2021.– 2027. za cijelu Hrvatsku.

Projekt će se razvijati u tri faze: prva faza se odnosi na zgrade javne namjene, druga na potrebe industrije, a treća faza daje mogućnost razvlačenja mreže i za potrebe kućanstava u Belišću, a u budućnosti možda i u susjednom Valpovu.  Prva faza „teška“ je oko 6,2 milijuna eura, s kojima bi se izgradile toplana i toplovodna mreža, u drugoj fazi bilo bi dodatnih ulaganja u pojačavanje kapaciteta za industriju.

Komentiranje nije dozvoljeno.