OPTIMISTIČNE PROGNOZE MEĐUNARODNE ENERGETSKE AGENCIJE: „Ako vlade pojačaju napore, do 2030. godine možemo imati 230 milijuna električnih vozila“

Broj električnih automobila, autobusa, kombija i kamiona na cestama mogao bi dosegnuti 145 milijuna do 2030. godine, a ako vlade širom svijeta pojačaju napore za ispunjavanje međunarodnih energetskih i klimatskih ciljeva, globalni udio električnih vozila mogao bi porasti i na 230 milijuna vozila do kraja desetljeća. Riječ je o procjeni Međunarodne energetske agencije (IAE), temeljenoj na sve većem interesu kupaca.

Agencija je napomenula kako je prošle godine registrirano oko tri milijuna novih električnih automobila što je rekordan broj i porast od 41% u odnosu na 2019. godinu. Naime, navedeni skok gurnuo je ukupni broj električnih automobila na prometnicama na više od 10 milijuna, što je brojka dopunjena s približno milijun električnih autobusa, kamiona te kombija.

Veliki napredak pokazuje i podatak da je u prvom tromjesečju 2021. prodaja električnih automobila bila gotovo dva i pol puta veća nego u istom razdoblju 2020. godine.

“Trenutni trendovi prodaje vrlo su ohrabrujući, ali naši zajednički klimatski i energetski ciljevi zahtijevaju još brže prihvaćanje tržišta”, rekao je Faith Birol, izvršni direktor IAE-e.

IAE je također objavila kako je potrošnja na električne automobile u 2020. godini iznosila 120 milijardi dolara, što je porast od 50% u odnosu na 2019. godinu, dok su vladine potpore namijenjene poticanju kupnje električnih vozila dosegnule 14 milijardi dolara.

Komentiranje nije dozvoljeno.