OPASNI OTPAD: 50,8 mil. EUR za sanaciju jame Sovjak. Moguće izmještanje stanovništva

Jama Sovjak kod Rijeke evidentirana je kao visoko onečišćena lokacija opasnim otpadom, gdje su se u razdoblju od 1956. do 1990. nepropisno odlagale razne kemikalije, motorna ulja i druge naftne prerađevine. Procjenjuje se da vrtaču ispunjava 152.000 m3 otpada, za čiju je sanaciju potrebno preko 50 mil. EUR.

Krajem prošlog mjeseca nadležno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u visini od 85% ukupne vrijednosti (oko 42 mil. EUR) dok će preostalih 15% osigurati FZOEU. Početak radova na sanaciji očekuje se u drugoj polovici 2019. ili u početku 2020., po završetku postupka javne nabave i odabira izvođača.

Sovjak je jedna od šest “crnih točaka” u Hrvatskoj i njezina sanacija je među najvažnijim trenucima u zaštiti okoliša u Hrvatskoj, kazao je prigodom potpisivanja ugovora resorni ministar Tomislav Ćorić. Postupak bi trebao biti gotov 2023. i donijeti stanovnicima Viškova novu kvalitetu života. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je da se radi o složenom poslu te je naveo da su u pripremi projekta obavljena ispitivanja kako bi se odredio najbolji način sanacije a pri odabiru izvođača inzistirat će se na najvišim standardima zaštite. Otpad će se vaditi iz 18 metara duboke jame te će se zbog visoke rizičnosti i složenosti radova obavljati svakodnevna mjerenja. Ukoliko se pojavi i najmanja sumnja da bi zdravlje stanovnika moglo biti ugroženo, ono će biti izmješteno, najavio je Ponoš.

Komentiranje nije dozvoljeno.