ASCE KONFERENCIJA U BELGIJSKOM GENTU 3-5.10.: Otvoren poziv za predavače

Ovogodišnje središnje okupljanje europske udruge znamenitih grobalja ASCE održat će se od 3. do 5.10. u belgijskom Gentu. ASCE u svojoj obavijesti ističe kako se promijenio moderni pristup grobljima, uvažavaju se potrebe za novim načinima komemoracije pokojnika, budući da se danas kombiniraju briga za mrtve s fokusom na nove vrijednosti, kao što je skrb za vrijednu pogrebnu i povijesnu baštinu, ali i uvažavanje rastućih potreba za novim rekreacijskim područjima i više zelenih površina u gradovima.

Groblja u modernom društvu gube tradicionalne tabue te postaju opće prihvatljiva i tiha okolina za građane, a suvremene potrebe za održavanjem i poboljšanjem biološke raznolikosti sve više naglašavaju zelenu i ekološku ulogu šireg područja gradskih grobalja, koja su redovito uvrštena na popis turističkih atrakcija u vodećim europskim prijestolnicama. Neke od predviđenih tema odnose se na mapiranje vrijednosti i društvenih interesa, veće vrednovanje socijalnih aspekata grobljanske djelatnosti te poticanje većeg sudjelovanja građana u razvoju buduće vizije grobalja.

Na web stranici www.significantcemeteries.org objavljen je poziv za predavače koji do 1.3. ove godine trebaju dostaviti sažetke radova, a isti mogu imati do 4000 znakova pisanih na engleskom jeziku, koji će ujedno biti i službeni jezik ove konferencije u listopadu.

Komentiranje nije dozvoljeno.