OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE: Biomasa je i dalje zanemaren i nedovoljno iskorišten energent!

Tema drvne biomase i obnovljivih izvora energije na visokoj je listi europskih, ali i domaćih prioriteta. Iako ostvaruje 1% svjetske proizvodnje peleta, on se izvozi na razini 85%, dok domaća potrošnja, posebno u objektima javne namjene, značajno zaostaje. To je pokazala i 8. Međunarodna energetska konferencija u Zagrebu, koju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasivši nužnost povećanja domaće potrošnje peleta, kroz jačanje svijesti i veću upotrebu u javnom sektoru.

Zastupnik u Europskom parlamentu prof. dr. Davor Škrlec izrazio je zabrinutost zbog nagle promjene u statistici Hrvatske od čak 10%, odnosno postizanja čak 27% udjela iz OIE. Zabrinjavajuće je kako je Hrvatska zbog statističke ispravke podatka jedina država članica koja je promijenila iznos za čak 10%, kazao je Škrlec, te naglasio da se navedeno ozbiljno povećanje dovodi u vezu s kumulativnom potrošnjom energije, odnosno postavlja se pitanje kako će se novi podaci odraziti na inventar nacionalnih emisija. Ovakvo prezentirani podaci idu zapravo u prilog fosilnim lobijima, jer se daje poruka da su OIE u Hrvatskoj dostigli svoj cilj i maksimum te da se vjerojatnije više neće poticati ulaganje u ove izvore energije, što bi bilo suprotno svim EU politikama, zaključio je.

Govoreći o izmjenama Direktive o obnovljivim izvorima energije (REDII), zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš istaknuo je da se „uz sve nove zakonodavne prijedloge biomasa u budućnosti više neće izolirano promatrati. U fokusu su utjecaj na okoliš, potreba upravljanja šumama i usklađenost s principima cirkularne ekonomije“, zaključio je Radoš.  Na konferenciji je potpisan Sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta između Svjetske asocijacije bioenergije (World Bioenergy Association) i CROBIOM-a, čime je predsjednik Remigijus Lapinskas, koji je u toj prigodi boravio u Zagrebu,  izrazio važnu potporu i nastavak buduće suradnje u ovom sektoru.

Komentiranje nije dozvoljeno.