NOVI KORACI PROTIV JEDNOKRATNE PLASTIKE: Usvojeni amandmani na Direktivu

Europski parlament je 24.  listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom izglasao amandmane za unaprjeđenje Direktive o jednokratnoj plastici, koju je Europska komisija predložila u svibnju. Parlament 6. studenog započinje pregovore s Europskom komisijom i Vijećem EU-a, tzv. trijalog, kako bi se konačni tekst Direktive usvojio u 2019. godini.

Parlament u izvješću predlaže zabranu nekih jednokratnih plastičnih proizvoda, poput posuđa za hranu, plastičnih štapića za uši, slamki, štapića za balone, plastičnog pribora za jelo i tanjura… Za plastične proizvode za koje ne postoje alternative, države članice bit će obavezne do 2050. provesti mjere za ograničenje upotrebe.

Države će tako morati odvojeno prikupiti čak 90 % jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice putem programa povratne naknade. Osim toga, plastične boce bi se do 2025. godine trebale sastojati od 35% recikliranog materijala. Izglasana je i proširena odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda s obavezom snošenja troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu te troškova podizanja svijesti javnosti. Za ribarske mreže koje čine najveći dio morskog otpada, izglasani su ciljevi prikupljanja (50 % do 2025.) i recikliranja (15 % do 2025.).

Prema prijedlogu, države članice obvezne su provesti mjere za smanjenje potrošnje plastičnih čaša te opušaka koji sadrže plastiku za 50 % do 2025., odnosno 80 % do 2030. godine. Na inicijativu Zelenih/ESS-a traži se i zabrana proizvoda od opasne oxo-plastike koja se razgrađuje u mikroplastiku koja tako ulazi u hranidbeni lanac.

Davor Škrlec, zastupnik u EP

Znanstvenici procjenjuju da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, a sveukupno je do danas u morima i oceanima nakupljeno oko 150 milijuna tona plastike. Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, komentirao je: “Ovo je pobjeda u borbi protiv jednokratne plastike, ali pred nama je dug put da zaustavimo gušenje našeg planeta pod težinom vlastitog smeća. Ovim primjerom Europska unija može svijetu pokazati kako izgraditi održivu budućnost bez upotrebe jednokratne plastike.“

Pozdravlja se ograničavanje upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda, no dojma smo kako zabrana štapića za uši i držača balona neće značajnije utjecati na smanjenje plastičnog otpada u morima…

Komentiranje nije dozvoljeno.