NOVA PRAVILA U FRANCUSKOJ: Velika parkirališta morat će biti pokrivena solarnim panelima

Francuska je početkom ovog mjeseca donijela izmjenu zakona kojom će sva parkirališta koja imaju najmanje 80 parkirališnih mjesta morati biti pokrivena solarnim panelima. Vlasnici parkirališta s 80 do 400 mjesta imaju rok od pet godina za usklađivanje s mjerama, dok će upravitelji onih s više od 400 imati samo tri godine, a solarnim panelima morat će biti pokrivena najmanje polovica ukupne površine parkirališta.

Prema francuskoj vladi, ovaj plan, koji je posebno usmjeren na velika parkirališna područja oko trgovačkih centara i željezničkih kolodvora, mogao bi generirati i do 11 gigavata, što je ekvivalent 10 nuklearnih reaktora. Odredbama nisu obuhvaćena parkirališta za kamione ili parkirališta u povijesnim i zaštićenim područjima, a s obzirom na moguće nejasnoće bit će potrebno detaljno navesti na koja se parkirališta zakon neće odnositi, ali i kako će se ovaj plan financirati i koje bi bile kazne za njegovo nepoštovanje.

Dodajmo još i kako francuski zastupnici također razmatraju prijedloge za izgradnju velikih solarnih farmi na praznom zemljištu uz autoceste i željeznice, kao i na poljoprivrednom zemljištu.

Komentiranje nije dozvoljeno.