NGO ZABRINUTI: Kakva je budućnost Okvirne direktive o vodama?

U tijeku je evaluacija propisa Europske unije koji štiti sve vodne resurse poput rijeka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda, poznatijeg kao Okvirna direktiva o vodama (ODV).

WWF je u suradnji s više od 100 nevladinih organizacija u Europi pokrenuo kampanju #ProtectWater – spasimo rijeke, koja će trajati do početka ožujka do kada traje i javno savjetovanje Europske komisije koje je započelo prije dva tjedna. Cilj kampanje je potaknuti građane Europe da daju svoj glas i spriječe oslabljivanje tog propisa koji štiti sve vode Europe. Ovim su se organizacijama pridružili i brojni lokalni predstavnici civilnog sektora.

Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu, a situacija nije drukčija ni u Europi. Čak 60% voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korištenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture te neodrživom poljoprivredom. Kroz ODV, države članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići “dobro stanje” voda najkasnije do 2027. godine (prvotni rok bio je do 2015. i prekoračen je odavno).

U Hrvatskoj uz WWF Adriju kampanju provode udruge Zelena akcija, Sunce, Biom, Brodsko ekološko društvo i Eko Zadar. ˝Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.

Zbog dobrobiti naših vodnih resursa te nužnog jakog zakonskog okvira koji to omogućava, iskreno se nadamo kako će se Vlada RH odrediti prema zadržavanju Direktive u sadašnjem obliku. Direktiva je ambiciozna i zahtjeva velik angažman država, ali je jako dobra jer određuje smjer kojim trebamo ići u upravljanju i očuvanju naših vodnih resursa˝, zaključuje Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Komentiranje nije dozvoljeno.