Najavljena reforma vodno-komunalnog sektora! Na raspolaganju 1,05 mlrd. EUR

Projekti vodnog gospodarstva jedni su od najznačajnijih  generatora gospodarske aktivnosti, glavna je poruka s konferencije: Voda-najvažniji resurs budućnosti, koja se u ponedjeljak, 2.7.2018. održala u Zagrebu u organizaciji časopisa Komunal. Konferenciju je otvorio dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji je apostrofirao da su, unatoč izazovima, u tijeku brojne i intenzivne aktivnosti.

Provodi se izrada nacrta zakona o vodama i vodnim uslugama, kao dio reforme komunalnog sektora. Državni tajnik najavio je i reformu sektora, odnosno okrupnjavanje vodno-komunalnih tvrtki. Prema prijedlogu bi, umjesto dosadašnjih skoro 200  bilo 35-40 isporučitelja vodnih usluga. Ovime bi se tvrtke kadrovski i na svaki drugi način ekipirale i osposobile za učinkovitije povlačenje sredstava, jer je dosadašnja  potkapacitiranost značajno usporavala provedbu.

Do kraja ove godine planiramo alocirati do 116% sredstava, no slijede sekundarni ugovori te je potrebno uložiti dodatne napore kako bi radovi krenuli već ove godine, zaključio je Šiljeg.

Izvrstan odaziv ne samo komunalnih tvrtki okupljenih oko glavne partnerske organizacije HGViK (Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije) nego i nadležnih političara i donositelja odluka, saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora pokazuje kako gospodarenje vodama predstavlja neiscrpnu temu za rasprave, razmjene mišljenja i iskustava. Pet godina od članstva Hrvatske u EU ističu se teme EU fondova i infrastrukturnih projekata, gdje su se u prvim godinama događali propusti, odgode i kašnjenja u izvođenju radova. Stečena iskustva mogu biti dragocjena onim komunalnim tvrtkama koje tek pokreću projekte, kako bi se mogućnosti za greške i penalizacije svele na najmanju moguću mjeru.

Konferencija je došla u pravi čas, odnosno polovicom 2018-te najavljene kao „godina velikih radova“ za vodno-komunalni sektor. Osim nezaobilaznih EU projekata, govorilo se zbrinjavanju komunalnog mulja, reformi vodnog gospodarstva odnosno okrupnjavanju vodnih tvrtki, procedurama javne nabave, cjeloživotnom učenju i izgradnji kapaciteta u regiji te modernim tehnološkim rješenjima u gospodarenju vodama tvrtke Tehnix, posebnim tehnologijama u odvodnji tvrtke Hauraton i primjeni enzima u tretmanu otpadnih voda tvrtke Actyzime Europe.

Predsjednik HGViK-a i direktor Vodovoda Osijek d.o.o. Ivan Jukić pozdravio je ostvarenu suradnju s časopisom Komunal te naglasio kako konferencija obrađuje zanimljive teme povezane s događanjima u sektoru, ali i nizom investicija koje tek slijede. Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić kazao je kako Hrvatska ima na raspolaganju preko 1,05 mlrd. EUR iz europskih fondova za razdoblje 2014.-2023. što pokazuje da nam je pročišćavanje voda visoko na listi prioriteta.

Međutim, do problema dolazi u provedbi zbog niza komplikacija, od „rušenja“ natječaja, žalbi, odgoda tako da je u ovom trenutku isplaćeno tek 6% sredstava.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković komentirajući trenutnu situaciju u sektoru, izvijestio je kako je u tijeku raspisivanje natječaja u vrijednosti od nekoliko milijardi kuna. U ovom trenutku pokrenuti su projekti za 48 aglomeracija, više od 3.000 km kanalizacijskih kolektora te oko 1.200 km vodoopskrbnih cjevovoda. Generalni direktor pozvao je na sinergiju i protočnu komunikaciju  kako bi sektor iskoristio što više sredstava.

Ključno predavanje održala je zastupnica u Europskom parlamentu mr.sc. Ivana Maletić, koja je predstavila proračun EU za razdoblje 2021.-2027. u okviru kojeg će biti dostupna sredstva za vodno gospodarstvo. Za Hrvatsku je najavljeno 6% manje sredstava, ali radi se na proširenju financijske omotnice.

Evidentno je da su  vode i odvodnja prvoklasno političko pitanje, što je pokazalo veliko zanimanje za  panel raspravu u kojoj su sudjelovali zastupnici u Hrvatskom saboru Tomislav Panenić, Branko Hrg i prof.dr. Slaven Dobrović. Zaključeno je kako je okrupnjavanje racionalan potez, ogroman novac je na raspolaganju i treba napraviti maksimalni napor da se iskoriste osigurana sredstva. Hrvatskim tvrtkama u postupku javne nabave treba osigurati ravnopravne mogućnosti za sudjelovanje u natječajima.

Aktivan i stručan doprinos programu dali su Hrvatsko društvo za zaštitu voda na čelu s predsjednicom dr.sc. Marom Pavelić, dr.sc. Heike Burghard iz TCC Danubius, članica Uprave zagrebačkog holdinga Daniela Franić, Mladen Iličković s HRT-a, okolišni stručnjak dr.sc. Viktor Simončič, stručnjak za zaštitu na radu Krešimir Veble iz Veble&Veble, Irena Grčić iz Grada Karlovca te odvjetnik Vlatko Kregar. Projekte u tijeku predstavili su Mario Mihovilić (Zagorski vodovod), Dino Škopac (Vodovod Labin), Milan Laković (Odvodnja Poreč), Damir Mrđen (AVP Jadransko more), sudjelovali su brojni predstavnici drugih isporučitelja vodnih usluga i jedinica lokalne samouprave.

PREUZMITE IZVJEŠTAJ

Komentiranje nije dozvoljeno.