MJEŠTANI BJELAJCA ĆE DOBITI ELEKTRIČNU ENERGIJU: Fond započeo postavljanje solarnih panela na krovove kuća

U selu Bjelajci kod Pakraca krenuli su radovi postavljanja solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je započet pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom kroz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP ODS-a i Vlade RH.

„Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine 5 kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da sličnim projektima bude obuhvaćena cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života. Pored ovog pilot projekta, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva. Za 89 kuća tako je odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U potpunosti su se sufinancirale konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora i učinkovite stolarije pa korištenja obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.