Krk: Konferencija o održivom razvoju malih otoka – energetski samodostatni otoci u središtu mnogobrojnih stručnih rasprava

Nakon što su se prethodnih godina obradile teme održivog razvoja malih otoka na Mediteranu i klimatskih promjena, u središtu interesa treće konferencije o održivom razvoju malih otoka, održane od 25. do 29. svibnja 2016. u Njivicama na Krku, bila je energetika. Skup se usredotočio na promišljanje energetske tranzicije u post-fosilno društvo, u kojem će se pretežito koristiti obnovljivi izvori energije.

Konferencija je organizirana s ciljem nastavka problematiziranja održivosti otoka i razmjena najnovijih iskustava znanstvenika i praktičara u područjima obnovljivih izvora energije, ekološke poljoprivrede te odgovornog i održivog turizma. Hrvatska saznanja i tehnologije na području održivosti otoka mogli bi postati izvozni proizvod te bi se mogli primjenjivati na ostatku Sredozemlja pa i drugdje u svijetu, rekao je predsjednik udruge “Eko Kvarner” Vjeran Piršić, dodavši da Hrvatska na području održivosti otoka ima dva svijetla primjera, a to su Vis sa svojim projektom “Anatomija otoka” te Krk. Rješenja s Krka su se pokazala vrlo dobrima jer djeluju na vrlo konkretnim problemima, a Krk ima cjelovit sustav zbrinjavanja otpada, zaključio je Piršić. U radu skupa sudjelovao je i Hrvoje Katunar s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, ističući kako je energetika strateško pitanje opstanka i razvoja otoka te kako se u budućim strategijama ne smije zaobići njezin utjecaj na razvoj gospodarstva, a povezano s opstankom i održivošću. Organizatori konferencije su bili Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Regionalna energetska agencija Kvarner, komunalno poduzeće Ponikve Eko otok Krk i udruga Eko Kvarner.

Komentiranje nije dozvoljeno.