KRČKE PLAŽE ČISTIT ĆE ROBOTI: Inovativni projekt za smanjenje plastike

Sukladno strateškom opredjeljenju usmjerenom ka očuvanju okoliša i održivom razvoju, Ponikve kontinuirano pokreću razne projekte na tom tragu. Među ostalim, prije desetak godina pokrenule su vrlo dobro prihvaćen projekt “Plava vreća”, a sada se uključuju u još jedan europski projekt, nazvan “In-No-Plastic”.

Riječ je o inovativnom pristupu prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada pa će se tako izabrane plaže i uvale na Krku čistiti od makro plastike, automatiziranim procesima, upotrebom robota.

Tako prikupljena plastika obradit će se i od nje će se izraditi korisni predmeti. Tijekom trajanja projekta, organizirat će se i kampanje čišćenja okoliša, uz korištenje posebne mobilne aplikacije. Također, svake godine će se, na raznim lokacijama diljem otoka, održavati sedmotjedne demonstracije 3D ispisa prikupljenog otpada. U Ponikvama se nadaju da će i ovaj projekt naići na dobar odaziv građana, čije će uključivanje pridonijeti uspjehu planiranih aktivnosti.

Inače, projekt je pokrenut 1. listopada prošle godine i traje do 30. rujna  2023. godine, a u njega je uključeno 17 partnera iz Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito.

Cilj projekta je razviti učinkovito i automatizirano rješenje za sprečavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem vraća se na naše stolove.

Ukupna sredstva predviđena za taj projekt iznose 7,4 milijuna eura, a prijedlog budžeta za Ponikve eko otok Krk je nešto više od 308 tisuća eura, od čega će se 70% povući iz europskog programa “Horizon 2020”, a ostatak će osigurati same Ponikve. Uz Ponikve eko otok Krk, na projektu rade još dva hrvatska partnera, Probotica iz Zagreba i Sensum iz Rijeke.

Komentiranje nije dozvoljeno.