Komunalci učili u Danskoj! Regionalna reforma potiče razvoj infrastrukture

Tijekom tri dana 30 predstavnika komunalnog sektora, JLS i nadležnih institucija boravilo je u Danskoj, jednoj od najrazvijenijih zemalja koja je u posljednjem desetljeću uspostavila uspješan model planiranja i provedbe avangardne okolišne i energetske tranzicije. Posjeta je uključila neposrednu komunikaciju s različitim dionicima danskih komunalnih i vodoopskrbnih tvrtki, JLS, udrugom regija, državnim institucijama te nizom protagonista iz područja planiranja i provedbe europskih i danskih razvojnih politika.

Pitanje energije postaje ključni izazov za razvoj društva, istaknuli su danski stručnjaci, dodajući kako se već danas udio OIE u nekim dijelovima Danske procjenjuje na višestruko veće iznose od drugih EU zemalja, a udio recikliranja otpada je također premašio europske ciljeve. Javni prijevoz je vrlo fleksibilan, budući da se u Danskoj može koristiti široki spektar različitih oblika učinkovitog javnog transporta putnika, a danske vlasti potiču lokalne tvrtke na razvoj inovativnih rješenja što ubrzava niskougljičnu tranziciju i doprinosi ostvarivanju ciljeva o ”Fossil Free Society” do 2045. godine.

Pametni gradovi, pametna i učinkovita infrastruktura i digitalna integracija obilježili su niz ostvarenih posjeta hrvatske delegacije na licu mjesta, a iste su osim glavnog grada Kopenhagena uključivale i obilazak otoka Fyn, odnosno trećeg po veličini danskog grada Odense. Posjetilo se avangardne općine Frederiksberg i Albertslund, koje stručnjaci često svrstavaju u sam vrh svjetske prakse održivih i visoko učinkovitih jedinica lokalne samouprave. Putovanje je počelo u javno-privatnoj agenciji State of Green, koja koordinira implementaciju najmodernijih razvojnih rješenja i potiče sve raspoložive kadrovske i znanstveno-istraživačke resurse u zemlji na proaktivan pristup.

Danski domaćini redom ističu kako se ključna promjena u njihovoj zemlji odnosi na reformu regionalnog sustava, koji je pred 12 godina ukinuo stotine općina i formirao pet regija. Cjelokupni sustav je danas sa 98 JLS znatno učinkovitiji i ta je reforma otvorila mogućnosti za tranziciju mnogobrojnih usluga, dok se modeli javno-privatnog partnerstva ravnopravno koriste za realizaciju smjelih i naizgled futurističkih razvojnih projekata, koji će Dansku zadržati na vrhu svjetskih ljestvica najuspješnijih država.

Delegacija je posjetila i sjedište Europske agencije za zaštitu okoliša u Kopenhagenu koja je glavno EU tijelo za osjetljiva pitanja okoliša, stanja voda, gospodarenja otpadom, klimatske promjene, utjecaj na poljoprivredu ili razvoj urbanih područja. Agencija prati utjecaj onečišćenja na široke skupine korisnika i pojedinaca, uključujući i monitoring perioda eventualne adaptacije stanovništva novim okolišnim okolnostima. Agencija temeljem zakona prikuplja informacije od zemalja članica, a njezini stručnjaci stoje na raspolaganju oko izrade stručnih materijala i tematskih izvještaja ili provedbe istraživanja.

Organizatori studijske posjete su časopis Komunal i Veleposlanstvo Danske u Hrvatskoj.

IZJAVE

Dubravko Bilić, Grad Ludbreg, gradonačelnik

Osobno sam zadovoljan viđenim u Danskoj i inspiriran za primjenu nekih interesantnih i korisnih rješenja. Mi se u Ludbregu spremamo za izgradnju vrtića i danska iskustva nam mogu poslužiti kao ogledni primjer, iako smo već na vezi s nekim nizozemskim stručnjacima. Uočili smo također velik broj zaposlenih u općinama.

Ivan Jurešić, Ponikve eko otok Krk, zamjenik direktora

Vidjeli smo održive i praktične modele gospodarenja otpadom, iako u suštini niti naši modeli nisu loši i usporedivi su s danskima, osim što je njihova politika otpada puno jasnija i jednostavnija. Naš zakonodavni okvir je često nejasan.

Sanjin Vranković, općina Viškovo, Voditelj odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju

Danska iskustva će nam dobro doći u našim svakodnevnim poslovima i planiranju. Domaćini su naglasili potrebu za boljom koordinacijom i za ponovnim razmatranjem rezultata regionalne reforme. Danska nastavlja s raspravom oko njihovih strukturnih reformi i usput pokreće nove razvojne projekte.

Dino Škopac, Vodovod Labin, direktor

Interesirali smo se oko cijene pitke vode i odvodnje, što se zajednički naplaćuje. Odvodnja je daleko skuplja nego kod nas i ukupni trošak iznosi nešto ispod 50 kuna po kubnom metru. Iznenadio me jako učinkovit ali vrlo jednostavan pristup kojim se postižu izvrsni rezultati.

Žarko Mašanović, Veleposlanstvo Danske u Zagrebu, voditelj trgovinskog odjela

Posjeta je bila jako uspješna. Dogovorili smo nastavak suradnje i novu posjetu za 2018. godinu u suradnji sa Hrvatskom zajednicom županija. Danska je vrlo učinkovita zemlja, vrlo smo slični i usporedivi u a njezina iskustva se mogu vrlo uspješno primijeniti u Hrvatskoj.

Marijan Kavran, Časopis Komunal, glavni urednik

Nema sumnje da je Danska spremna za novo doba, u kojem dominiraju klimatske promjene i skupa energetska i okolišna tranzicija. Danske JLS se transformiraju u lokalne motore razvoja jer im je središnja država postavila jasna pravila i poticajno okruženje. Njihove tvrtke su veliki lideri u inovacijama i okosnica su pametnog društva, koje je jedan od svjetskih lidera. Studijska posjeta je ispunila sva očekivanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.