Komunalci i JLS putuju u Dansku! Bogat program i atraktivne teme 

Danski model upravljanja komunalnim uslugama, organizacijom stanovanja i održivim urbanim planiranjem te zaštita okoliša prepoznatljivi su po uspješnosti na razini cijele Europe. Od 29. do 31.8.2017. časopis Komunal u suradnji s danskim veleposlanstvom organizira stručnu studijsku posjetu u Dansku.

Tijekom intenzivna tri dana, sektorski predstavnici upoznat će se s mnogobrojnim primjerima pametnih gradova i najmodernijih rješenja u područjima otpada, odvodnje, prostornog uređenja i pametne gradnje, ali i povezane energetske učinkovitosti te učinkovitog javnog prometa. Danska je svjetski predvodnik mnogobrojnih razvojnih inicijativa a do 2050. ima cilj u potpunosti postati fossil free društvo, odnosno odbaciti korištenje nafte i drugih goriva, koja imaju loš utjecaj na okoliš. Danska nesumnjivo stvara nisko-ugljično gospodarstvo u tijesnoj suradnji sa svojim znanstvenicima, stoga svi aspekti njihovog gospodarenja otpadom i upravljanja vodama idu u svjetski avangardnom smjeru.

Okolišna održivost i energetska učinkovitost

Posjet će započeti u State of Green, u početnoj točki okolišnih istraživanja i predvodniku u tranziciji prema zelenim tehnologijama i fossil free društvu. Ovo javno-privatno partnerstvo, financirano od danske vlade, najbolji je primjer suradnje institucija i tvrtki iz sektora energetike, klime, voda, otpada i zaštite okoliša.

Učinkovita uprava i smart city rješenja

Program se nastavlja u Albertslundu, prvoj okolišno certificiranoj općini i predvodniku razvoja i inovativnih rješenja u energetskoj učinkovitosti, gospodarenju otpadom, vodoopskrbi i odvodnji, javnoj rasvjeti i održivoj mobilnosti. Predstavit će se i udruge Danske općine (Local Government Denmark) i Danske regije (Danske Regioner) te dati uvid u učinkovito funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave.

Živući laboratorij

Specifičnost Danske je uvođenje modernih istraživačkih koncepata. Jedno od takvih je i living lab, odnosno živući laboratorij. Radi se o posebnom dijelu grada, gdje se, u stvarnom životu testiraju projekti iz područja mobilnosti, cirkularne ekonomije i smart city rješenja.

Posjet Europskoj agenciji za okoliš

Jedna od ključnih agencija Europske unije u području zaštite okoliša, pomaže Uniji i državama članicama u donošenju informiranih odluka o poboljšanju okoliša i usmjerava ih prema održivosti. U fokusu sastanaka bit će teme održivosti, zagađenja zraka i voda, učinkovitosti resursa i gospodarenja otpadom.

Hrvatska zajednica županija, Grad Ludbreg, Grad Velika Gorica, Vodovod Pula, Vodovod Labin, Čistoća Rijeka, HBOR samo su neki od sudionika delegacije koji će iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za prijenos najboljih praksi i konkretnog učenja na terenu, na globalnim primjerima.

Komentiranje nije dozvoljeno.